Папата спази традицията да преназначи служителите във Ватикана

Папата спази традицията да преназначи служителите във Ватикана

Новоизбраният папа Бенедикт Шестнайсети преназначи на предишните им постове държавния секретар Анджело Содано и членовете на Римската курия, се казва в съобщение на Ватикана, цитирано от Франс прес и Ройтерс в четвъртък.

Светият отец утвърди "до ново решение" на предишните им функции кардиналите, архиепископите начело на отделите в Римската курия, както и председателя на папския съвет за отношенията с държавата Ватикана.

Постовете си запазиха заместник-държавният секретар архиепископ Леонардо Сандри, отговарящ за общите въпроси, както и архиепископ Джовани Лайоло като секретар по отношенията с държавите (външен министър на Ватикана).

Всички секретари на отдели (дикастерии) към Римската курия ще изкарат докрай петгодишния си мандат. При тях промените ще стават на етапи, тъй като са назначавани по различно време за заместници на ръководителите на отдели.

Решението на новия глава на Римокатолическата църква да преназначи всички служители на постовете им отговаря на традицията, а освен това му оставя време да подбере сам екипа си, отбелязва АФП.

Междувременно стана ясно, че германският кардинал Йозеф Рацингер, който във вторник  стана папа Бенедикт ХVІ, е получил повече от необходимите 77 гласа на небивало краткия конклав на кардиналите избиратели, съобщи Франс прес.

Гласовете, получени от кардинал Рацингер, чийто точен брой се пази в тайна, са между 95 и 107 от общо 115 гласа на кардиналите избиратели, според източници от Ватикана. Според наблюдатели новоизбраният папа е надминал рекорда на починалия папа Йоан Павел Втори, който бе избран с 99 от общо 111 гласа през 1978 г.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?