Папата уморен от великденските чествания, отказа да чете обръщение

Уморен от церемониите по великденските чествания, 83-годишният папа Йоан Павел Втори по съвет на лекаря си днес се отказа да прочете словото си на площад Свети Петър, но поздрави на няколко езика събралите се хиляди богомолци, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"По съвета на личния си лекар вследствие голямата си натовареност по време на Страстната седмица, папата няма лично да прочете днес словото си за общата аудиенция", съобщи пред журналистите говорителят на Ватикана Хоакин Наваро-Валс непосредствено преди началото на церемонията.

Висши духовници прочетоха на италиански, френски, немски, испански и полски текстове от папския катехизис, посветен на великденското послание, където се подчертава "нуждата от спокойствие и сигурност за днешните човеци в лицето на тревожните заплахи от насилие и смърт".

След това главата на римокатолическата църква взе думата, за да поздрави на различни езици събралите се на площад Св. Петър 25 хиляди богомолци, които го изпратиха с овации. После папата благослови няколко групи свещеници и поклонници.

Някои от дните на Страстната седмица бяха особено изморителни за страдащия от Паркинсонова болест Йоан Павел Втори, най-вече четвъртък и Разпети петък, с по две церемонии, включително молитвите пред всяка от 14-те картини, пресъздаващи пътя към Голгота. Към тях трябва да се прибавят и съботното бдение и дългата Великденска меса в неделя, последвани от посланието за мир и благословията урби ет орби / "за града и за света"/.

Личният лекар на Йоан Павел Втори - Ренато Будзонети е в постоянна връзка с американски и френски специалисти по Паркинсонова болест. Той е настоял папата да пести силите си. Програмата на папата остава непроменена, увери Хоакин Наваро-Валс.

В неделя, 25 април, Йоан Павел Втори ще провъзгласи за блажени шестима християни, а на 5 и 6 юни, малко след 84-ия си рожден ден на 18 май, той "възнамерява" да отиде в Швейцария по покана на националната ѝ епископска конференция, съобщи източник от Светия Престол.

Посещението в Швейцария още не е официално потвърдено.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: