Папка с лични данни открита на столичната ул. "Позитано"

Мая Манолова: Разкритията за откраднатите подписи са следствие от новия Избирателен кодекс

Папка с лични данни на хора от Своге, живеещи на различни места, е била открита на столичната ул. "Позитано", съобщи бТВ в четвъртък, позовавайки се на разказа на Стефан Чолаков. Той стана известен през 1997 г. с това, че успя да източи "легално" 181 млн. неденоминирани лева от българска банка.

Чолаков живее в центъра на София и докато разхождал кучето си, видял въпросната папка, захвърлена до боклукчийска кофа. Според него списъците вътре изглеждали като извадени от ГРАО. "Ако кучето намери няколко хиляди подписа, може да стане кандидат за евродепутат", коментира иронично мъжът.

"Ако не бях председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), щях да се смея, реагира на тази информация назначеният на този пост преди дни Венцислав Караджов. Той увери, че администраторите на лични данни ще бъдат подложени на допълнителен контрол.

Междувременно зам.-председателят на парламента и шеф на временната комисия за изработването на новия Изборен кодекс Мая Манолова (БСП) заяви пред бТВ, че разкритията около скандала с партийната "борса" за подписи представлявали положителен ефект от новия изборен закон.

"Това безобразие, с което партиите са свикнали, трябва да бъде преустановено. Що за партия е тази, която не може нормално да събере 2500 подписа", възмути се Манолова.

Въпреки това тя е против премахването на задължителния брой от 2500 подписа, за да се регистрира една партия за избори: "2500 броя подписи са минимален стандарт. В България има 300 партии. Какво би станало, ако няма минимален "входен билет" за участие в изборите, които са едно скъпо начинание?"

По думите ѝ е възможно да има и провокации от граждани, които твърдят, че са участвали в дадена подписка, а всъщност това да не е вярно. Манолова добави и че очаква санкции за партиите, възползвали се от тази схема.

Тя не пропусна да нападне за пореден път президента Росен Плевнелиев, заключвайки, че ако подписите за предложения от него референдум за изборните правила бъдат проверени, както тези за евровота, "ще стане страшно".

Споделяне

Още от България