Папката “Гоце” прочистена месец преди отварянето на досиетата

Папката “Гоце” прочистена месец преди отварянето на досиетата

Ден след като Комисията по досиетата потвърди официално принадлежността на президента Георги Първанов към Държавна сигурност, избухна скандала с “прочистването” на досието му. В отговор на въпрос дали са изваждани страници от папката “Гоце”, председателят на Комисията по досиетата Ефтим Костадинов заяви в петък пред БНР: “Видно е, то си личи и от номерацията на страниците”.

Националната разузнавателна служба (НРС), която е приемник на Първо главно управление, чийто сътрудник бил Първанов, е предала на Комисията по досиетата папката “Гоце” с 36 липсващи страници, обясни лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов в предаването “Пресклуб” на БНТ. Като се позова на хора с опит в архивите той каза, че страниците са преномерирани.

В четвъртък Комисията по досиетата оповести документите, потвърждаващи, че Първанов е бил секретен сътрудник на Първо главно под псевдоним “Гоце”, вербуван през октомври 1989 г. и снет от отчет през 1993 г. Сред материалите има и документ от ст. лейт. Цв. Цветков, който е вербувал Първанов, в който се казва, че той “има готовност и желание да работи с органите на ДС”.

Веднага след обявяването на списъка, президентът изиска документите от Комисията по досиетата и те са качени на сайта му.

ДСБ, СДС и “Атака” излязоха с декларации в парламента президентът Първанов да подаде оставка, след като вече е документално потвърдено, че е работил за ДС. Те също така настояха да се разкрият отговорните за “прочистването” на досието му.

НРС е извършила престъпление

“Тези страници са извадени на 27 март, т.е. няколко дни преди да се формира окончателно Комисията по отварянето на досиетата. Тоест, някой е извадил от досието страници, погазвайки закона, рискувайки да отиде на военен съд и това е много интересна развръзка”, заяви Иван Костов пред БНТ.

Той запита дали президентът би публикувал на сайта си и 36-те липсващи страници, ако те се намерят. “Защото аз знам, че комисията поиска тези страници от шефа на НРС със специално писмо. Поиска си страниците, защото те са част от архива и отговорът е повече от странен”.

Костов припомни, че скриването на архивни данни е престъпление по смисъла на закона, а отговорност носят шефът на НРС и човекът, който е поставил печатите, подшивайки отново делото на Първанов. “Очевидно това е било изключително труден акт, защото, ако беше лесен, нямаше да бъде отлаган до последния момент и може би и това е и причината за т.нар. самоубийство на предишния шеф на архива. Това са неща, които са особено притеснителни. Някой е извършил престъпление, за да скрие 36 страници”, заяви лидерът на ДСБ.

Шефът на Комисията по досиетата отказа да конкретизира проблема с липсващите страници, давайки, по думите му, “нещо като отговор”: “Ако бяхме продължили във времето да се забавим с избора на този закон или с избора на комисията, можеше и да няма и толкова”.

Петков атакува Комисията по досиетата

Вътрешният министър Румен Петков определи отварянето на досието на Първанов като “стремеж президентът да бъде дискредитиран”.

 “От материалите е видно, че държавният глава е нямал личен ангажимент към ДС и навярно спекулацията по този въпрос ще продължи”, допълни той.  

“Не съм аз човекът, който ще оценява работата на Комисията (за разсекретяване на архивите на ДС), но мисля, че нещата можеха да бъдат представени много по-директно и много по-ясно. Защото така хвърлени в общественото пространство, без да се направят необходимите разяснения, мисля, че просто не е най-коректно”, коментира Румен Петков.

Той посочи още, че, ако няма разяснения относно досиетата и сътрудничеството, това не е коректно по отношение на изнасяната информация.

По думите му “опитите президентът да бъде дискредитиран не са от вчера, вероятно няма да приключат и утре”. Според него обаче това “е поредният случай, който с нищо няма да накърни авторитета и силата на държавния глава”.

За Румен Петков голяма част от президентската администрация (също сътрудници и агенти на ДС) са хора, работили за националните интереси, а самият президент е “един от малкото доказали се държавници”, и “човек, който е показал, че обществения и държавния интерес е далеч над личния”.

Според шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов има служители, които действително са работили в интерес на държавата, но други са работили в собствен или в двустранен интерес.

По отношение на президента той каза:“Тази документация, ние не спорим дали е пълната или непълната, тази документация, с която комисията разполага, дава едно усещане, че президентът е работил по едно-единствено направление, за което е бил единствено привлечен и на основание на неговите професионални качества, т.е. като специалист по този въпрос. А всичко друго може да се гадае, може би е имало и документи”.

Ако до 2-3 години не бе гласуван закона за досиетата и не бе сформирана комисията, можеше и нищо де не остане в тези папки, коментира пред Mediapool Евтим Костадинов.

Най - фрапиращият пример за прочистване на архивите е в периода 1989 – 1990 г., когато ген. Атанас Семерджиев в качеството си на вътрешен министър нареди да бъдат унищожени 144 235 досиета на ДС. Самият Семерджиев, който е бил началник на Генералния щаб при комунизма, бе вицепрезидент на държавния глава Желю Желев, е бил сътрудник на ДС като съдържател на явочна квартира под псевдоним Славейчето.

Важното е, че законът е толкова категоричен, че никой, сътрудничил на ДС, не може да остане покрит, обясни Костадинов.

В искането си за оставка на президента ДСБ посочиха, че чрез съхранените си лостове за влияние през годините на прехода ДС е внедрила зависими лица в държавното управление, които да "обслужват интересите на новосъздадената олигархия". Досието на президента е манипулирано, за да бъде прикрита истината за българския президент, който "едновременно се гордее и едновременно отрича причастността си към комунистическия репресивен апарат", обяви ДСБ.

Според ОДС Първанов се е превърнал във водещ фактор за връзката между държавното управление, ДС и организираната престъпност. Президентът продължава да дължи на хората отговор на следните въпроси: "защо излъга като обяви, че не е разбрал за сътрудничеството си на ДС, какво от досието му остава скрито, кога и как е унищожена част от неговото досие и кой е отговорен за това".

Споделяне

Още по темата

Още от България