Парад и два бала във Вашингтон ознаменуваха началото на втория мандат на Обама

Парад и два бала във Вашингтон ознаменуваха началото на втория мандат на Обама

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел се превърнаха в звездите на двата официални бала във Вашингтон по случай полагането на клетва от държавния глава за нов мандат на поста. Двамата танцуваха дълги минути заедно, предадоха осведомителните агенции.

Появата на Барак и Мишел Обама в огромната зала на Конгресния дворец в американската столица малко преди 21.30 ч. снощи (4.30 ч. българско време във вторник) предизвика бурни овации. Първата дама на САЩ бе облечена в рубиненочервена рокля без ръкави на Джейсън Ву. Мишел Обама се довери на родения в Тайван канадски дизайнер за своята рокля и на баловете по случай полагането на президентска клетва от нейния съпруг преди четири години. Първата дама бе с обувки на малайзийския дизайнер Джими Чу.

Барак Обама бе облечен с черен смокинг с бяла папионка.

Хиляди хора в огромния конгресен център аплодираха и снимаха всяко движение на президента и първата дама на САЩ, докато двамата танцуваха на фона на изпълнения на Дженифър Хъдсън. Чернокожата американска соул певица изпя евъргрийните " Нека останем заедно" и "Ще те обичам завинаги". На втората песен Обама стисна малко по-силно своята съпруга, осъзнавайки, че прави шоу: едва ли не всички в залата бяха насочили цифрови фотоапарати, в опит да увековечат този момент.

"Току-що танцувах на "Ще те обичам завинаги" с любовта на моя живот, който е и президент на Съединените щати. Толкова съм горда с Барак", написа малко след това Мишел Обама в Туитър.

За разлика отпреди четири години, когато президентската двойка танцува на десетина бала, по икономически причини полагането на клетва от Обама за втори мандат бе отбелязано само с два бала - единия за военни, а другия - за цивилни.

"За мен няма по-голяма чест от това да бъда върховен главнокомандващ", заяви президентът на САЩ пред военните в парадни униформи. "Заради вас успяхме да приключим войната в Ирак. Заради вас бе раздадено правосъдие на Осама бин Ладен. Заради вас е възможно да дадем на афганистанците шанс да решат своята собствена съдба."

Вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му Джил също присъстваха на двата бала и не останаха назад в танците, отбелязва Франс прес.

По-рано в понеделник Барак Обама и съпругата му Мишел излязоха от своята лимузина, за да поздравят множеството, по време на парада по случай публичното полагане на клетва от държавния глава за нов мандат. Със сияещи лица и хванати за ръце, Барак и Мишел Обама излязоха от луксозния автомобил на булевард "Пенсилвания авеню" в центъра на Вашингтон под бурни овации. Президентската двойка поздрави хилядите хора, струпали се по протежение на пътя на парада по централния столичен булевард между Конгреса и Белия дом.

Семейство Обама останаха в продължение на седем минути извън защитата на бронираната лимузина. Иначе над 3 хиляди служители на правоохранителните органи следяха всичко да преминава без инциденти.

Парадът започна с половин час по-късно от предвиденото заради забавянето на церемонията по полагането на клетва от президента. Зад кортежа на Обама преминаха представители на петте рода войски в Съединените щати - сухопътните, военновъздушните, военноморските, морските пехотинци и бреговата охрана - както и духови оркестри, сред които този от някогашната гимназия на президента в Хавай. В парада участваха общо около 9 хиляди души, които изминаха маршрута от около 2,7 километра.

Началото на традицията на провеждането на парада по "главната улица на Америка" е поставено през 1805 г. при полагането на клетва за втори мандат от третия президент на САЩ Томас Джеферсън.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?