Парадът на оставките в Румъния продължава

Финансов министър и борец №1 срещу корупцията напускат след корупционни разкрития

 Хория Джорджеску

Парадът на оставките в Румъния заради корупционни разкрития продължи с оттеглянето на финансовия министър Дариус Вълков и шефа на Агенцията по прозрачност (АNI) Хория Джорджеску.

В последните пет години румънските власти успяха да вкарат десетки висши политици в затвора, като медиите коментираха, че страната вече разполага с цяло правителство зад решетките.

Сега към тях може да се присъедини и борец номер 1 срещу корупцията. Хория Джорджеску, който води агенцията, чиято задача е да гледа под лупа произхода на доходите на високопоставени политици.

Джорджеску подаде във вторник оставка, след като бе обвинен, че в периода 2008-2009 г. е надценил със 75 милиона евро стойността на имущества, реституирани от правителството, след като са били отнети навремето от комунистическите власти.

Прокуроратурата е поискала да му се наложи мярка задържане под стража за 30 дни.

"Дори да бъде доказана невинността на моя клиент по повдигнатите му обвинения, той реши да подаде оставка, за да не навреди на авторитета на ANI", посочи адвокатът Кристиан Ене, цитиран от агенция Аджерпрес.

Самият Джорджеску отрича обвиненията.

Малко по-рано в разгара на друг корупционен скандал оставка подаде и румънският министър на финансите Дариус Вълков.

В петък следствените органи започнаха разследване срещу Вълков, който според обвинението, е получил подкуп в размер на 2 млн. евро в замяна на помощ за получаване на обществени поръчки, докато е бил кмет на южния румънски град Слатина.

Вълков също отрича обвиненията.

За намерението му да отстъпи от поста си стана известно след като президентът на страната Клаус Йоханис заяви, че присъствието му подрива нивото на доверие към правителството.

Наскоро властите задържаха и Мариян Вангелия - една от най-влиятелните фигури в управляващата Социалдемократическа партия. Toй е обвинен в пране на пари, получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение в качеството му на районен кмет в Букурещ. Заедно с него са арестувани още трима души, за които се предполага, че са участвали в неговите престъпления.

Прокуратурата разследва Вангелия по обвиненията, че е получавал по 20 на сто подкуп за всеки договор, който е подписвал като градоначалник след 2007 година. Според обвинението общата стойност на подписаните от него договори в периода 2007-2015 година възлиза на 2 млрд. леи, което прави 450 млн. евро.

Съдиите вече изпратиха зад решетките поне 13 политици, които са заемали министерски постове в различни правителства.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?