Параф за "Южен поток”, без посредници и по-евтин газ от юли 2011

Параф за "Южен поток”, без посредници и по-евтин газ от юли 2011

България и Русия подписаха "пътната карта” за строежа на газопровода "Южен поток” като на церемонията по парафирането в събота бе обявено и отпадането на посредниците в доставките на руски природен газ за страната и поевтиняване на продажната цена на "Газпром” от 30 юни 2011 г.

Договорките между делегациятя на руския министър на енергетиката Сергей Шматко и преговорния екип на българския му колега Трайчо Трайков бяха постигнати след продължили до три часа през нощта, а после подновени в събота сутринта преговори, по думите на присъединилия се очаквано към разговорите в резиденция "Евксиноград” премиер Бойко Борисов.

Ситуацията преди преговорите не беше лесна, заяви Шматко след подписването на споразумението за "Южен поток”. Борисов също каза, че "не е било никак лесно”.

Срещата между Трайков и Шматко започна в петък сутринта, като почти по същото време опозицията започна да препитва Борисов за постигнатите миналата седмици договори с руския вицепремиер Виктор Зубков. Премиерът им се скара, че искат да издаде преговорната си позиция "на мониторите”, докато Трайков и Шматко "си извиват ръцете”.

По-късно, за когато бе насрочено подписването на "пътната карта”, пред журналисти Трайчо Трайков заяви, че има напредък по "Южен поток”, но позиците за поевтиняването на руския газ остават раздалечени. Българският министър дори заяви, че е възможно да не се постигне споразумение в този кръг на преговори.

На въпрос дали евентуално понижаване на цените на доставяния за България газ ще повлияе положително позицията на страната ни към пътната карта за строителството на "Южен поток", в петък Трайчо Трайчев отговори: "Ние считаме, че темите, които касаят природния газ у нас са обективно свързани една с друга и не биха могли да не си влияят. А освен това има и хронологично съвпадение, така че не може да не се говори успоредно за двете неща".

Така, макар и косвено, той потвърди, че е възможно страната ни да откаже газопроводът да минава през нейна територия, ако руснаците не бъдат по-отстъпчиви за цената на газа.

Ние не обвързваме различните енергийни проекти един с друг, въпреки, че това има своето значение, заяви обаче министър-председателят

"Сложихме точка на работата с посредниците”, заяви Шматко в събота. По неговите думи и изявлението на Борисов новият договор, който ще се сключва директно между "Газпром експорт” и "Булгаргаз”, ще започне да действа от 30 юни 2011 година.

Ние получихме изчерпателна информация за развитието на българския газов пазар. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар, каза още руският енергиен министър.

Борисов пък му благодари, че не си е заминал още снощи. По думите на Борисов преговорите за цената на газа вървели трудно, защото Руската федерация ги калкулира по пазарен принцип, но така суровината стана непродаваема на българския пазар и по този начин много предприятия ще фалират, а потребителите ще минат на твърдо гориво.

Шматко посочи, че няма чувството, че Москва е направила големи отстъпки пред София. "Позицията на руските енергоизточници на руския пазар е историческа и поради това през изминалите два дни не останаха необсъдени спорни въпроси”, каза руският министър. Той допълни, че реализирането на "Южен поток” няма нищо общо със сочения за конкурентен проект "Набуко", който се поддържа от ЕС и САЩ и който бе оприличен от Шматко на трудно дете, което се нуждае от специални грижи от страна на родителите си.

"Затворихме темата за връзката между "Южен поток” и "Набуко", заяви руснакът.

Подписаната от Шматко и Трайков "пътна карта” за "Южен поток” предвижда до февруари 2011 г. да се създаде смесеното дружество за изграждане на българския участък от тръбата, чийто капацитет ще е 63 млрд. куб. м газ годишно, Дотогава ще се изготви предпроектното проучване с икономическата обосновка и варианти за маршрута. 

Стойността на трасето в нашия участък е изчислена на 835 млн. долара, като инвестициите ще бъдат поделени поравно между българската и руската страна. 17 млрд. куб. м от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Останалите обеми ще преминават през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от "Южен поток" и ще бъдат 50 процента българска собственост.

Борисов каза още, че са проведени и преговори за пътната карта за АЕЦ "Белене”.

През лятото ще се работи по привличането на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала. Предполага се, че преговорите ще завършат до 15 – 20 септември, допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?