Параходните картели остават без антитръстови санкции до 2010 г.

Европейският съюз удължи до 2010 г. срока, през който консорциумите от параходни компании ще са освободени от антитръстовото законодателство на Съюза, предаде в понеделник АП, цитирана от БТА.

Изключенията предвиждат да не бъдат налагани санкции на параходни компании, които си сътрудничат на пазара, ако те не контролират повече от 30 процента от него. Консорциумите с по-голям пазарен дял също имат право да кандидатстват за изключения, но при определени условия.

Облекченията влизат в сила за първи път през 1995 г. и бяха подновени през 2000 година. Те не се прилагат за компаниите за параходни пътнически превози.

Предложението за удължаване на срока за изключенията беше направено от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу вместо от еврокомисаря за конкуренцията Нели Крус, за да бъдат избегнати обвиненията за конфликт на интереси. Крус е бивш член на съвета на директорите на параходната компания Пи енд О Недлойд.

Аргументът за изключението е, че сътрудничеството между параходните компании им позволява да подобрят качеството на предоставяните услуги и да намалят цените си в полза на потребителите.

Споделяне

Още от Бизнес