Параходство БМФ очаква над 50 млн.лв. чиста печалба за 2004 г.

Тази година Параходство "Български морски флот" ще има над 50 млн.лв. печалба след данъчно облагане, прогнозира във вторник вицепремиерът Николай Василев във Варна.

Идеята БМФ да пусне корпоративна емисия, с която да се финансира, засега е стопирана. Причината е, че дружеството е получило 10 млн.долара кредит от "Нортбанк", който ще се ползва за рефинансиране на стар по-неизгоден заем.

По думите на Николай Василев, оздравителната програма на параходството вече е приключила и сега ще започне изпълнението на нова инвестиционна програма на дружеството.

До края на годината на вода ще бъде пуснат корабът "Трапезица", съобщи изпълнителният директор на БМФ кап. Христо Донев. Дружеството води разговори с Варненската корабостроителница - ная която бе собственик за известен период - за построяването на два 42 000-тонни кораба.

Като пример за доброто финансово състояние на параходството кап. Донев съобщи, цитиран от БТА, че от догодина БМФ ще увеличи командировъчните на плавателния състав. За целта ще бъдат осигурени общо 3.5 млн.долара. Ще бъде изплатена и 13-та заплата на моряците.

Вицепремиерът Василев обобщи, че параходството е стабилизирано и е готово за приватизация. Стратегията за раздържавяване на БМФ и на речното параходство БРП бе приета през октомври от Министерски съвет.

Николай Василев заяви още, че до края на годината ще тръгне процедурата за концесия на пристанище "Леспорт" във Варна. Същото е валидно и за терминал за опасни товари на порт "Варна Запад", който ще бъде строен на зелено.

Споделяне

Още от Бизнес