Параклисът по трасето на метрото ще се демонтира

Параклисът по трасето на метрото ще се демонтира

Разкритият при строителството на разширената метростанция "Св. Неделя" църковен параклис ще бъде демонтиран от археолозите, които работят на това място, а след завършването на метростанцията паралкисът ще бъде възстановен. Това обясни директорът на "Метрополитен" АД.

Археологическата находка е била разкрита преди около две седмици при началото на строителството в участъка пред ЦУМ. Според специалистите параклисът е от около 6-и век, а каменната ограда в непосредствена близост до него е от ХVІІІ век.

След построяването на метростанция "Св.Неделя", която ще е на дълбочина 24 метра под пътното платно на бул. "Княгина Мария-Луиза", над нея ще бъде експонирана цялата разкрита археология в участъка. Това ще е част от архитектурно-комуникационния комплекс "Сердика", който обхваща участъка от бул. "Кн. Мария-Луиза" до площад "Независимост" под Ларгото, обясни Братоев.

Входовете на новостроящата се метростанция от втория лъч на метрото ще са откъм ЦУМ и през съществуващия подлез при Централните хали.

Направената томография в участъка пред ЦУМ показва наличие на още неразкрита археология, посочи още Стоян Братоев. Археологически екипи работят по разкриването на находките в обсега на строителните дейности, като това става преди началото на същинското строителството.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?