Паралелна НСО в МВР и без доброволни отряди към полицията

Ново полицейско звено може да пази президента, премиера и главния прокурор

Паралелна НСО в МВР и без доброволни отряди към полицията

В МВР ще заработи алтернативна на НСО служба за охрана, предвиждат приетите окончателно в четвъртък промени в Закона за МВР.

Отхвърлено обаче предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди към полицията, което "Обединени патриоти" поставиха като условие за продължаване на управленската коалиция с ГЕРБ.

Доброволните отряди трябваше да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. ВМРО поиска да се регламентира, че към полицията ще има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование.

Идеята бе те да бъдат включвани при полицейски акции, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, но само в рамките на операцията.

Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, които обаче впоследствие се отметнаха и коалиционните им патрньори от "Обединени патриоти" ги обвиниха в отстъпки към ДПС. Освен ДПС, срещу преложението за доброволните отрябди бяха и БСП.

Втора служба за охрана в МВР

Депутатите одобриха важна поправка, с която "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят в ново звено.

То ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана (НСО).Това е единствената служба, която остана "под шапката" на президента.

В закона е записано, че всеки, който наруши "физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление", да се наказва с глоба от 2000 лв. Между 200 и 2000 лв. ще е глобата при неизпълнение на полицейско разпореждане.

Промените ще дадат възможност на полицаи да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, по отношение на които е издадено решение за настаняване в център от затворен тип.

До 20 заплати и за служителите на МВР при напускане на системата

Депутатите одобриха още, че при прекратяване, независимо от основанието, на служебните правоотношения на служителите на МВР се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Досега те получаваха по 6 заплати, а до 20 взимаха само полицаите.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски.

Депутатите приеха на служителите, които извършват дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна, да се осигурява левовата ѝ равностойност. Пари вместо ободряващи напитки ще получават и полагащите труд през нощта за времето от 22 до 6 часа.

Завършилите Академия МВР на работа поне 10 години в системата

Курсантите, завършили редовно обучение в Академията на МВР, които преди деня на влизане в сила на този закон са назначени или преназначени на длъжност, да служат в МВР за срок, не по-кратък от 10 години, решиха още депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България