Паралелно ще се строят газовите връзки с Гърция и със Сърбия

От Белград обаче тепърва ще чакат еврофинансиране за своя участък

Александър Антич и Теменуцка Петкова, сн: БГНЕС

Меморандум за ускорено изграждане на връзката между газовите системи на България и Сърбия, която да е готова до май 2019 г. и да влезе в експлоатация до края на 2020 г., подписаха в София в четвъртък българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и сръбският министър на минното дело и енергетиката Александър Антич.

Двамата заявиха, че българско-сръбският интерконеткор ще се развива паралелно с този до Гърция като целта е заедно да влязат в експлоатация през 2020 г.

Но докато България разполага с 45 млн. евро от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за строежа на своя участък от Нови Искър край София през Перник до Калотина, Сърбия тепърва ще чака еврофинансиране от предприсъединителните европрограми през тази и през следващата година.

За българското трасе още в края на 2015 г. бе изработен технически проект и план за устройството на територията, който бе финансиран от старата европрограма "Конкурентоспособност" с 3.5 млн. евро, За да се задейства втората фаза по избор на изпълнител на строежа и самите дейности, трябва и Белград да започне ефективна работа по своя участък, стана ясно от думите не Теменужка Петкова.

Александър Антич посочи, че през 2012 г. преговорите между Сърбия и ЕС са се водили за сумата от 14 млн. евро, а в момента се преговоря за отпускането на 3-4 пъти по-висока сума.

Той коментира, че развитието на газовата връзка между България и Гърция пряко засяга и интерконектора между България и Сърбия, тъй като ще осигурява за страната нови източници за доставка на газ от южния газов коридор и предстоящия терминал за втечнен газ в Александруполис.

Капацитетът на интерконектора между България и Сърбия се планира да е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?