Паралелното разследване "Контрабандтабак" започва след Нова година

снимка БГНЕС

Гражданската анкетна комисия "Контрабандтабак", формирана с помощта на експерти на "Да, България", ще започне работа през първите седмици на новата година. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов призова в петък всеки, който има важни факти и документи за дружеството, да се свърже с формацията.

Той обясни, че паралелното разследване има за цел да предотврати замитането на проблема.

"Да направим така, че да бъде невъзможно затварянето на очите, което наблюдаваме от години в родните институции", каза Иванов.

След над месец забавяне главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че започва проверка по доклада на турската служба за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ), сочещ тютюневия холдинг "Булгартабак" за основен източник на контрабандни цигари в южната ни съседка.

Разследващите обаче няма да се занимават само с конкретния проблем, но и с въпроса кой точно е авторът на доклада, каква е била целта на констатациите му и защо точно сега се изкарват те.

"Тоест, Цацаров ще проверява турските служби и Интерпол", каза лидерът на "Да, България".

Според него обявеното на главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък е пореден "опит на прокуратурата да направи безочлива инсценировка, да отложи реакциите, да спечели време и да замете всичко под килима".

Иванов напомни, че за доклада на КОМ се е разбрало първо от медиите още на 14 ноември, а след това вътрешният министър Валентин Радев се опита да лъже, че в доклада не се споменава "Булгартабак".

Според него механизмът напомня т.нар. проверки на изтеклите преди години записи от Банкя с участието на Бойко Борисов и Николай Кокинов, в които се обсъждало назначението на самия Цацаров. След това проверката на прокуратурата бе основно за това кой е направил записите. Същота стана със скандала "Яневагейт".

"(Целта на тези проверки е) Хем да се каже за пред чужденците, че проверка има, хем е ясно, че тя ще е за друго. А пеевската пропагандна машина може да продължи да пише измислици. Няма новина. Все пак са преценили, че дори без фалшива проверка не може да се мине. Наскоро в София бяха докарани работниците от "Булгартабак", атаките срещу нас не спират, нито срещу медиите, които имат смелостта да задават неудобни въпроси. Това показва, че темата изнервя българската управляваща мафия", каза Христо Иванов.

Той напомни, че нито "борците срещу корупцията в парламента", нито президентът Румен Радев са реагирали по темата "Булгартабак".

Споделяне

Още от България