Парализиран мъж проходи чрез екзоскелет

Парализиран мъж проходи чрез екзоскелет

Екзоскелет помага на парализиран 28-годишен французин да се движи с помощта на мозъчни сигнали, предаде ББС.

Тибо, който живее в Лион, е с парализирани крайници, след като преди четири години паднал. Той се включва в първия по рода си експеримент за задвижване с екзоскелет, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център "Клинатек" в Гренобъл.

В главата на Тибо са били монтирани два импланта, с по 64 електрода. Те буквално четат информацията, която мозъкът подава. С помощта на компютър и сложен софтуер мозъчните вълни се превръщат в сигнали, които се генерират от електромотирет на екзоскелета и тялото започва да се движи както желае Тибо..

След първата си разходка младият мъж споделя, че се чувства като първият човек на Луната.

Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа.

"При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб, мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина", разказва проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката, цитиран от БТА.

Нараняванията на гръбначния мозък водят до парализа и на четирите крайника на пациентите в 20 процента от случаите, сочат статистиките. С възстановяването на Тибо учените възнамеряват да дадат нагледно доказателство, че има надежда и при най-тежки травми. С разработката на екзоскелета френските учени са успели почти в реално време и по безжичен начин да препратят електрическите импулси на мозъка към компютър, който ги разчита.

Но все пак трябва да се измине един доста дълъг път, преди екзоскелетите да влязат в ежедневна употреба. За да бъдат правилно задвижени, са необходими дълги тренировки.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?