mediapool.bg Ти си това, което четеш

Парализирани кучета прохождат след трансплантация на клетки от носа им

14:42 | 23 ноември 2012 | 1 коментар

Учени са успели да обърнат последиците от парализа при кучета след инжектиране на специални клетки, отгледани от лигавицата на носа им, съобщава ББС. Екипът учени от Университета в Кеймбридж, провел изследването, което е първото тестващо трансплантация при травми от "истинския живот", а не върху лабораторни животни, е оптимист, че в крайна сметка методът ще може да се използва и в лечението на хора.

Домашните животни са имали гръбначни травми, които не са им позволявали да използват задните си крака, но след трансплантиране на отгледани в лабораторни условия специфични клетки от лигавицата на носа им и провеждане на терапия успели отново да използват крайниците си.

От 34 домашни кучета, които са участвали в клиничното изследване за доказване на концепцията, 23 са били инжектирани с изолираните клетки в увредената област, а останалите са получили инжекция от неутрална течност.

Много от кучетата, получили от носните клетки, са успели да проходят върху бягаща пътека без помощта на поддържащи средства.

Десетгодишният дакел Джаспър е едно от третираните кучета. Неговата собственичка Мей разказва, че преди лечението животното е трябвало да бъде разхождано със специално приспособление. "Сега той търчи из къщата и градината и може да играе с други кучета. Това е чудесно", казва тя.

 

Нито едно от кучетата в контролната група не е успяло да използва задните си крачета.

"Резултатите са изключително впечатляващи, защото показват за пръв път, че трансплантацията на този вид клетки в силно увреден гръбначен стълб може да доведе до значително подобрение" каза професор Робин Франклин, регенеративен биолог от институт изследвания на стволови клетки и съавтор на изследването.

"Уверени сме, че технологията може да възстанови до известна степен движение и човешки пациенти с увреждания на гръбначния стълб, но все още сме далече от пълното възстановяване на двигателните функции", посочва той.

Според него процедурата може да се прилага заедно с лекарства за подобряване регенерацията на нервните окончания и заедно с биоинженерно възстановяване на нервната структура.

Според учените трансплантираните клетки са възстановили нервните окончания в увредената област на гръбначния мозък. Това позволило на кучетата да започнат да използват задните си крака и да координират движението им с предните.

Новите нервни връзки обаче не са били достатъчно дълги, за да свържат главния и гръбначния мозък. Учените коментират, че това ще е изключително важно за хората, които са загубили сексуалните си функции, както и контрола върху червата и пикочния си мехур, заради гръбначна травма.

Професор Джефри Рейсман, председател на катедрата по неврална регенерация в университета Лондон, който е открил специфичните клетки в носната лигавица през 1985 година, смята, че технологията не може да бъде лечение при хора, защото е в прекалено ранна фаза. "Но това е най-окуражаващият напредък от няколко години насам и е значителна стъпка по пътя напред", смята той.

Клиничните ползи от откритието обаче са все още ограничени. "Процедурата е позволила на наранените животни да стъпват на задните си крака, но по-трудните функции, които са засегнати при травма на гръбначния мозък – като движенията на ръцете, функциите на пикочния мехур, регулирането на телесната температурата например – те са прекалено сложни и още има много път да извървим преди да успеем да им повлияем".