Според Сергей Станишев

"Параполитически формирования" се възползват от протестите

Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП и на парламентарната група на "Коалиция за България" Сергей Станишев призова членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и от управляващите, и опозицията да заявят своята категорична позиция за протестите в страната от последните месеци. Според него не е демократично да се държат като заложници депутати, министри, експерти и синдикалисти, да се блокират улици.

 

Виждаме, че има много параполитически формирования - кръгове, неправителствени организации, които реализират политика, без да носят отговорност за това, коментира Станишев в кулоарите на парламента в четвъртък, ден след провелото се при президента заседание на КСНС, виждайки заплаха в тези формирования.

 

Изказването му напомня на тезите на народния представител от БСП Валери Жаблянов, лансирани в средата на протестната вълна. Той искаше да се напише закон за неправителствените организации, който да им попречи да вземат отношение по политически въпроси. Предложенията му тогава останаха незабелязани, но очевидно ръководството на БСП вече ги е възприели.

 

Според Станишев е било важно КСНС да отправи "единно послание към българските граждани, че демократичната партийна система е в основата на една демократична държава, не само защото така е по конституция, а защото така е във всяка демокрация.

 

Председателят на БСП посочи още, че през миналата седмица лично той не бил видял полицията да превишава правата си са има насилия срещу протестиращите. но не било демократично и да се блокират улици.

 

Той посочи като успех на съвета за национална сигурност решението да се упълномощи министър-председателя да инициира в един от следващите европейски съвети предложението за регулация и по-голяма прозрачност на доходите и собствеността на политиците както в ЕС, така и в държавите членки.

Споделяне

Още от България