Парашутистите в МВР си търсят самолет под наем

Снимка: БГНЕС

МВР се готви да обяви обществена поръчка за наемане на самолет, с който баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да тренират парашутни скокове.

Това става ясно от документация, публикувана на сайта на силовото ведомство. МВР планира от наетия самолет да се извършат общо 1650 скока за двугодишния срок на договора. Те са разделени в няколко категории. Баретите ще скачат от височини от 1100 до 3000 метра.

Не ясно колко е готово да плати МВР за наема на самолета. В публикуваните документите се посочва само как се формира цената, но не и самата ѝ стойност.

Това не е първият път, когато МВР обявява подобен търг. Миналата година силовото ведомство е сключило сходен договор за наем на самолет с частна фирма. Тогава МВР е смятало да похарчи общо 45 хил. лв. за тези тренировки на баретите. В крайна сметка обаче е сключен договор само за 9348 лв. Обществената поръчка е била разделена на две позиции, а изпълнител е намерен само по втората – общо 220 скока с цел тренировки на "прехвърляне на екипи по парашутния способ".

По първата позиция, която е била на стойност над 36 хил. лв., първоначално е класиран участник. Впоследствие обаче процедурата по възлагане е прекратена. Като основание е записана неясната формулировка, че участникът "не е представил доказателства, че не са налице основания за отстраняване, предвидени в Закона за обществените поръчки".

Договорът за 220-те скока пък е удължен в края на юли. Според първоначално подписаното неговият срок е бил е бил до 27 юли 2019 г. На същата дата е подписано допълнително споразумение, според което договорът остава в сила до края на годината.

В същото време военното министерство разполага със самолети, които биха могли да осигурят и подготовката на СОБТ. Специалните сили в армията скачат от транспортниите самолети "Спартан" и от съветския Ан 2. Предстои скоро да бъдат вдигнати във въздуха и два самолета L-410, които също са подходящи за самолетни скокове.

Авиоексперти коментираха пред Mediapool, че при желание може да се организират общи подготовки, каквито е имало в миналото.

Споделяне

Още от България