Парчета лед от покривите в София смазаха главата на мъж, автомобил и заведение

Снимка: Светослав Панов

Интензивното топене на снега и ледените висулки по покривите създава реална опасност за живота на хората в София. В рамките на часове във вторник станаха няколко сериозни инцидента, а един от пострадалите е с опасност за живота след като ледени парчета разбиха черепа му.

По-късно през деня във вторник читатели сигнализираха за смазан от снега стъклен покрив на заведение, който се е натрошил върху главите на клиентите. В интернет се появи и снимка на автомобил, паркиран на централната столична улица “Веслец”, чието предно стъкло е разбито от паднал леден къс.

Най-тежко е пострадал 38-годишният Г. И., след като ледена висулка от покрива на хотел “Глория Палас” на бул. “Мария Луиза” се стоварва на главата му. В момента екипът на реанимацията на Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" се борят за живота на пострадалия, съобщиха от болницата. Мъжът е със счупен череп, контузия и кръвоизлив в мозъка. Следващите три дни са критични за живота му, коментират от болницата.

От Столичната община са уточнили, че собствениците на хотела вече са били глобявани за непочистен тротоар, но сега ще им бъде съставен и акт. Те подлежат и на наказателна отговорност. Управителката на хотела Мая Захариева обясни пред БНТ, че техници извършвали почистването на леда от покрива, за което имало и издадена заповед, но точно до тази част на сградата нямали достъп. Пожарната също не могла да почисти, защото стъпването върху заснежения ламаринен покрив било невъзможно. Въпреки липсата на достъп до покрива, хотелът като юридическо лице носи своята отговорност за инцидента, заяви Захариева. По-късно във вторник целият район около хотела беше ограден и обезопасен.

Топящият се сняг и лед е смазал и стъкления покрив на заведение в София – на ъгъла на “Черковна” и “Оборище”, сигнализираха клиенти. Стъклата са се стоварили върху главите на девет души по време на обяд и само по чудо инцидентът се е разминал без сериозни наранявания – само с леки драскотини на потърпевшите. По думите им снегът е бил струпан върху стреха на съседна сграда, надвиснала над остъкления таван на заведението. Предстои проверка по случая.

В раздела за читателски снимки на сайта на бТВ се появи и снимка на автомобил със смазано от паднал леден блок предно стъкло. Инцидентът е станал на ул. “Веслец”. “Радвам се, че не минах минута по-рано оттам, но не се радвам за собственика на автомобила. Той към кого да се обърне, към евентуално съществуващото юридическо лице, представляващо сградата, от която са паднали късовете (ако въобще е спазен и този закон), към живущите там или към общината...Силно се надявам, че ще се увеличава броят на хората, мислещи не само за себе си, ами и за хората около тях и обкръжаващата ги среда”, пише читателят, публикувал снимката.

Всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях са задължени да почистват прилежащите територии и тротоарите от сняг и лед, гласи Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столичната община. Задължение на собствениците и наемателите е и да почистват ледените висулки от сградите.

Санкциите, предвидени в наредбата за неизпълнение на това задължение са глоба с квитанция на място в размер от 10 до 50 лв. или акт за установяване на административно нарушение в размер от 150 лв. до 500 лв.

От Столична община побързаха да съобщят, че от всички общински сгради са отстранени опасните ледени висулки. Това е станало още през януари и началото на февруари след заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От началото на годината служители на пожарната и на "Общинска полиция" са премахнали опасни висулки на 427 места. За последните две седмица в Столичната община чрез телефон 112 и телефонът ѝ за неспешни случаи 987 55 55 са постъпили 183 сигнала за опасни ледени късове върху фасади на сгради. Те са отстранени с помощта на специализирана техника от "Улично осветление".

Заради непочистен сняг, лед по тротоара и опасни висулки от Столичния инспекторат са съставили 38 акта за установено административно нарушение, 556 констативни протокола от началото на година. За същите нарушения са глобени 4 293 физически лица.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?