Пардю: България ще бъде по-силен съюзник, ако се справи с корупцията и организираната престъпност

За да се справите с организираната престъпност и корупцията, са необходими отговорност на правораздаването, прозрачност на финансовите дела, функциониращи правораздавателна и съдебна система, заяви американският посланик Джеймс Пардю на Международната конференция "Към общ дневен ред на сигурността в Югоизточна Европа", организирана от Центъра за изследване на демокрацията в резиденция "Бояна".

Той подчерта, че България ще бъде по-силен съюзник, когато стане член на НАТО, ако се справи с корупцията и организираната престъпност.

Според Пардю повечето от правителствата в Югоизточна Европа са падали от власт, защото гражданите от страните в региона са разбрали, че управляващите не могат да се справят с организираната престъпност и корупцията.

Той каза,че борбата с организираната престъпност и корупцията е практически и политически въпрос във всяка страна. По думите му в демократичните общества хората очакват на първо място в страната да бъде върховенството на закона.

Организираната престъпност и корупцията не са проблем само за балканските страни, но и за всички страни по света, защото заплашват ценностите на демокрацията, посочи американският посланик.

По БТА

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?