Пардю: Има признаци за активно пране на пари в България

Контролът върху износа на оръжие, класифицираната информация и съдебната реформа остават трите проблема пред членството на България в НАТО. Това стана ясно от интервю на американския посланик у нас Джеймс Пардю пред БНР.

Той посочи, че България е свършила много по отношение на необходимия контрол върху изнасянето на стоки с възможна двойна употреба, ала това е нещо, което се нуждае от непрестанно наблюдение. "Лицата, които нарушават закона, трябва да са обект на преследване, както и фирмите, които нарушават законите, да им се отнемат лицензите", каза посланикът.

Вторият проблем е с опазването на класифицираната информация. "Звучи като техническа информация, но е наистина важно, много важно за НАТО. И България има какво да свърши в това отношение", посочи Пардю.

По отношение на съдебната реформа той каза, че България едва ли ще има перфектна съдебна система преди ратификацията във Вашингтон, "но въпросът е да се върви в правилната посока, реформата да се извършва постоянно".

Прането на пари в България не е по-различно от прането на пари в ред други страни, каза посланикът н отговор на въпрос. В другите страни съществуват някои индикации, например казина и хотели, в които не се мярка жива душа, скъпи магазини, в които никой не влиза. Има признаци, които подсказват за активно пране на пари в България, допълни Пардю.

Той изтъкна помощта, която САЩ отказват на българските власти за борбата срещу престъпността. Допълни, че в близко време в България ще се открие постоянно представителство на Федералното бюро за разследване.

"Работим и със звеното за борба с организираната престъпност, работим и с независими прокурори, върху финансови престъпления, със съвети за реформи в съдебната система", обясни Джеймс Пардю.

Преди няколко месеци той отправи остри критики към прокуратурата, съдилищата и политически сили, които енергично се противопоставят на приватизацията, вместо да се борят с престъпността. Сега Пардю отказа да коментира сделката за Булгартабак. Заяви обаче, че приватизацията на БТК, където за купувач е избрана фирма на американския фонд "Адвент интернешънъл", ще бъде тест за България. "Ако се провалите, това ще е много негативен сигнал. Ако фирмите решат, че не се отнасяте почтено с тях, че няма открита, честна и прозрачна процедура, те ще отидат другаде", каза посланикът.

В интервюто си той определи като "забележителен" успеха на водената от САЩ операция срещу режима на Саддам Хюсеин и изтъкна, че правителството в Багдад е паднало само три седмици след началото на операцията.

Посланикът прогнозира, че пътят към демокрация в Ирак ще е труден и даде за пример прехода в България. "Понякога хората очакваха чудеса, и то в рамките на ден-два. Преходът към демокрация в България, а и в другите страни от Източна Европа бе не само труден, но и продължителен и в много случаи мъчителен...Според мен ще бъдем свидетели на същия процес и в Ирак. Няма да е нито бързо, нито лесно, нито пък безпроблемно. Надявам се Ирак да тръгне по този път и хората наистина заслужават да имат думата по действията на правителството им", каза Джеймс Пардю.

Запитан за напреженията между Европа и САЩ по повод иракския конфликт, той посочи, че те не са повсеместни и влиятелни държави като Великобритания, Испания и други са взели страната на коалицията. Други страни потърсиха други начини, каза Пардю.

"Съединените щати имат много важни интереси в Европа. Дълга история, свързана с изграждането на Щатите в съвместни действия с европейците". Смятам, каза той, че този по-труден период е преодолим, ще се преодолеят трудностите с някои страни и ще продължат отношенията ни на сътрудничество.

На въпрос дали позицията на България по Ирак ще създаде проблеми с членството в ЕС, посланик Пардю каза: Уверен съм, че България ще бъде член на Европейския съюз въз основа на собствените ѝ характеристики, на квалификацията ѝ, а не поради нечий гняв, раздразнение срещу Съединените щати в даден момент.

Посланикът предвижда ключова роля на ООН в следвоенен Ирак, "особено в хуманитарната област". "Най-важната международна институция в краткосрочен план по хуманитарните проблеми ще бъде ООН", каза той.

По думите на Джеймс Пардю позицията на българското правителството в подкрепа на Съединените щати и на коалицията за Ирак се оценява и признава от Вашингтон. "Този факт по драматичен начин подобри имиджа на България в Съединените щати и промени някои съществуващи стереотипи от времето на студената война. Действията на правителството бяха от голямо значение за създаването на нов благоприятен климат между София и Вашингтон", изтъкна Пардю.

Запитан дали България ще успее да получи иракския дълг, той заяви: "Ние ще работим с правителството на България да търсим връщането на този дълг. Според нашата гледна точка страните, помагали на коалицията, са на първите места в нашия списък, на онези, които първи трябва да получат дължимото.

Разбира се, съществуват приоритети за възстановяването на страната, на Ирак. И аз не мога да кажа кога и как ще се изплаща дългът".

Нашата роля е да осигурим максимална информация за съществуващите възможности български фирми да участват във възстановяването на Ирак, каза още посланикът.

По думите му, България има своите преимущества. Едното е подкрепата на Съединените щати и добрият имидж на българските фирми, а другото е натрупаният опит в тази част на света, в този район, фактът, че много от хората знаят езика, работили са там. Те имат свободата да се самопредлагат за тази дейност. Пазарът е конкуренция, има редица други страни, които също са ни подкрепяли. И те също като вас ще излязат на пазара, за да се състезават, допълни посланик Джеймс Пардю.

На въпрос ще има ли американски военни бази в България, той заяви, че впечатленията от Сарафово, където в момента са базирани американски самолети -цистерни, са отлични. "Твърде преждевременно обаче е да определяме Сарафово като дълготрайна база. Няма още решение независимо от разговорите. На този етап не съм осведомен за някакво конкретно предложение. С времето нещата ще дойдат на мястото си", каза Пардю.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: