Пардю подкрепи Велчев за създаване на данъчна полиция

Ако българските институции не се обединят около общ вариант за борба с данъчните престъпления, това ще означава, че държавата дезертира от тяхното решаване. С тези думи финансовият министър Милен Велчев отново аргументира необходимостта от създаване на служба за фискални разследвания, предобила популярност като данъчна полиция.

На форум в Банкя Велчев събра експерти от западни държави, в които има подобни структури, министъра на вътрешните работи Георги Петканов, директора на националното следствие Ангел Александров, дипломати. Не дойде обаче главният прокурор Никола Филчев, който последен категорично се обяви против данъчната полиция и за когото Велчев се надяваше, че ще го убеди именно на този форум.

Тезата на финансовия министър бе подкрепена от американския посланик Джеймс Пардю. В изказване пред форума той подчерта, че напълно подкрепя българските усилия в борбата срещу данъчните престъпления и заяви, че е категорично за създаването на служба за фискални разследвания.

Велчев отново обясни мотивите за необходимостта от новото звено. Работата по данъчните престъпления изисква сериозни познания и с нея трябва да се заемат специалисти, подчерта той. Освен изключително малкото на брой осъдителни присъди за подобни финансови престъпления досега, като проблем бяха посочени и побоите над данъчни служители.

Финансовият министър определи данъчните престъпления като по-опасни от криминалните. Трябва да обединим позициите си как ще противодействаме, защото данъчните престъпления не са срещу отделна личност, а срещу цялото общество, те отнемат от бюджета, тоест от джоба на всеки един от нас, заяви министърът.

Вътрешният министър Георги Петканов, който миналата година бе сред основните критици на идеята за данъчна полиция, пожела успех на колегата си Велчев. Откакто политическия съвет на НДСВ подкрепи настояването на финансовия министър, Петканов не се е изказвал публично срещу нея.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?