Пардю: Прокуратурата използва правомощията си за политически цели, натиск върху медии и разобличаващи корупцията

Прокуратурата не се бори ефективно с корупцията и организираната престъпност, която доминира отрасли от българската икономика и чиито ръководители парадират със своя имунитет и недосегаемост пред закона, а въоръжените им конвои със специални номера могат да бъдат видени из цялата страна.

Това заяви американският посланик Джеймс Пардю в четвъртък при откриването на Първата национална конференция на съдиите в България, като преди това в словото си изтъкна достиженията на съдебната реформа, някои от които са извършени с помощта на САЩ.

Правомощията на прокуратурата често се използват за политически цели

Като външен наблюдател не мога да си затворя очите, че правомощията на прокуратурата често се използват за чисто политически цели, за заплашване на пресата или тези, които разобличават корупцията, каза посланик Пардю пред над 1000 съдии и гости на конференцията.

Той допълни, че откакто е посланик в България, са били извършени около 30 показни убийства, свързани с организираната престъпност, но до днес нито една значима фигура от престъпния свят не е подведена под наказателна отговорност.

Вместо това прокуратурата използва правомощията си, за да оказва натиск срещу журналисти, които разкриват корупция, какъвто е примерът с журналистите от ББС, напомни посланикът на САЩ.

По думите му, тези действия на прокуратурата ни връщат към най- тъмните времена на потисничеството от епохата на Студената война .

Филчев напусна залата

Главният прокурор Никола Филчев напусна конференцията още при обявяването на името на посланик Пардю.

Самият Джеймс Пардю отбеляза, че отправя критиките си като приятел, загрижен за съдбата на България и като чужд дипломат, който не е толкова уязвим от репресии.

Това не е първият път, когато американският посланик отправя необичайно остри забележки към работата на прокуратурата или за нивото на организираната престъпност в България. Сегашното му изказване съвпада с политическата инициатива на Демократи за силна България (ДСБ) за промени в конституцията, които да променят безконтролната позиция на прокуратурата, в отговор на което Филчев разпореди проверка срещу лидера на ДСБ Иван Костов и води публична кампания срещу него.

Станков: Няма политически консенсус в този парламент

По време на конференцията министърът на правосъдието Антон Станков заяви, че скоро се очаква официалната позиция на управляващите по идеите на ДСБ за промени в конституцията, с които следствието и прокуратурата да се извадят от съдебната власт. На този етап обаче управляващите нямат готовност за такива промени, което пролича и от приетата в четвъртък от кабинета концепция за наказателно правораздаване.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров също настоя в изказването си за изваждането на прокуратурата и следствието от съдебната власт. Той каза, че има възможност тези промени в конституцията да се извършат от обикновено Народно събрание, въпреки решението на Конституционния съд (КС), според което само Велико НС може да извършва структурни промени в съдебната власт.

И Станков, и Григоров обаче изтъкнаха, че решаващ фактор да се извършат тези промени е не тълкувателното решение на КС, а политическият консенсус.

В края на мандата на този парламент няма консенсус, каза министър Станков, според когото конституционни промени за съдебната власт са възможни по-скоро в началото на следващия.

Президентът: Политиците симулират активност

Президентът Първанов упрекна политиците за състоянието на съдебната система. Пропиляхме 13 години в безплодни законодателни промени без резултат; политическата класа симулира активност, но всъщност е доволна от статуквото в съдебната система, заяви Георги Първанов в изказването си при откриването на съдебния форум.

Липсата на ясна визия за целта на съдебната реформа подхранва недоверието на обществото в българското правораздаване, а недостатъчният съдебен бюджет, мизерните условия и допотопната техника стимулират корупцията, каза още президентът.

Той напомни, че по глава Правосъдие и вътрешни работи в преговорите с ЕС не сме поискали преходни периоди и реформата трябва да е приключила до 2007 г.

Президентът каза още, че не е възможна ефективна съдебна реформа, ако продължава да се спестяват средства от бюджета на съдебната власт. Бюджетът на съдебната система е около 0.54 процента от БВП, докато европейската практика е той да бъде между 2 и 4 процента.

Властите са в омагьосан кръг

В изказването си посланик Пардю изтъкна, че е "налице е нарастваща тревога в България и извън България за неспособността на българското правораздаване да се бори ефективно с организираната престъпност и да намали степента на корупция, особено в съдебната система".

Тези проблеми са пречка за инвестициите, блокират икономическото развитие, задушават личната инициатива, корумпират младите хора и струват на тази държава милиони загубени приходи, посочи Пардю. И макар че това състояние на нещата не е тайна за никого, "властите като че ли са влезли в един омагьосан кръг на взаимни обвинения и сочене с пръст".

Когато силата на съдебното разследване се обръща срещу онези, които разкриват корупция, а не срещу корумпираните, правата система се обръща наопаки. Такава система не е съвместима с функционираща демокрация, заяви посланик Пардю. По думите му, посланието към българското общество в случая с образуваното производство срещу ББС заради филма им с Иван Славков е: "Ако прокуратурата атакува британската медийната корпорация, какво би направила срещу обикновен български гражданин, който подаде сигнал за престъпление и корупция в България?"

Случаят с ББС напомня най- мрачните дни на потисничество от времето на Студената война, добави Пардю.

Преди месец, по повод образуваното от прокуратурата дело срещу бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов заради доклад на службата за корупция във властта, влиятелният американски лобист Брус Джаксън заяви, че службата на главния прокурор "е повече място за печалба, за правене на пари", а "президентът, премиерът, властите са до голяма степен съучастници, защото те не смятат, че това е ключов проблем за развитието на страната".

По този повод близкият до Никола Филчев прокурор Спартак Дочев заяви в отворено писмо, че Брус Джаксън (сега председател на Проект за демокрациите в преход), е "международен шарлатанин", "миризлив мушморок", "вонящо влечуго". Този скандал не предизвика официална никаква реакция на която и да е държавна институция, въпреки че Джаксън имаше огромен принос за българското членство в НАТО и има влиятелни позиции в американската администрация. Само СДС и "Народен съюз" подкрепиха писмото на ДСБ до Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане Дочев да бъде наказан. Към този момент ВСС не се е занимал със случая.

За сметка на това докладчикът на Европарламента за България Джефри ван Орден определи като достоен за съжаление фактът, че българската прокуратура отправя подобни обиди, преследва журналисти от ББС и отправя заплахи към бивш премиер. Орден препоръча София да разгледа експедитивно цялостния проблем с мястото на прокуратурата.

Още по темата
Още от България