Пардю: Саддам няма да успее да раздели САЩ и Европа

Саддам Хюсеин няма да успее да раздели Европа от САЩ, възникналият дебат за начинът да се разреши иракската криза в никакъв случай няма да причини проблеми в дългосрочен план. Това заяви американският посланик в България Джеймс Пардю, в отговор на въпрос след лекцията си във военна академия. Силните чувства, които предизвиквали сегашните интензивни обсъждания, щели да причинят трудности в краткосрочен план, но във времето всичко щяло да се реши благополучно и като цяло отношенията между Европа и САЩ щели да бъдат поправени, прогнозира посланик Пардю.

Ние сме в 11-я час, каза по време на лекцията си дипломатът и добави, че в момента текат дебати дали да има нови инспекции. Той не можа да отговори на въпроса кога ще настъпи 12-ят час за военна атака срещу Ирак, но повтори, че въпросът с разоръжаването на режима на Саддам трябва да бъде решен за седмици, а не месеци.

Пардю изрично посочи, че според САЩ не е нужно да има нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН. "Нашата позиция е, че имаме 17 резолюции, като много от тях изискват разоръжаване, такова бе поискано и с последната 1441. Така че от наша гледна точка повече резолюции не са нужни - има достатъчно законови и легални начини, за да се използва военна мощ", обясни той. Посланикът изтъкна, че САЩ не се противопоставят на приемането на нова резолюция и дори биха я приветствали, стига това да не означава ново протакане.

На въпрос дали дебатите в СС на ООН не дават шанс на Саддам Хюсеин именно да "бави топката", дипломатът обясни, че принципно натискът кара режимът в Багдад да сътрудничи, но САЩ се опасяват, че колкото повече се чака, толкова по-голямо производство на биологично оръжие може да има. Нараствала и опасността това оръжие да попадне в грешните ръце.

По време на лекцията си американският посланик все пак изрази надежда, че няма да бъде използвано нито едно от нещата, които САЩ поиска от България за участие в евентуална военна операция. Миналата седмица, с решение на парламента, страната ни предостави въздушното си пространство, летище Сарафово и контингент до 150 души, който ще бъде настанен в страна, съседна на Ирак.

"Надявам се, че няма да се използва нито едно от тези неща, защото все още имаме надежда, че Саддам Хюсеин може да бъде накаран да се разоръжи по мирен път", обясни посланикът на САЩ и добави: "Това може да стане само ако сме обединени, ако покажем, че сме решени, ако демонстрираме, че сме готови да използваме военна мощ".

На въпрос, свързан с реалните заплахи за България от режима в Багдад, Пардю заяви, че Ирак няма конвенционални оръжия с достатъчно голям обхват, за да достигне България, но това не означава, че няма заплаха чрез други неконвенционални средства. В неделя, по bTV той обясни, че режимът в Багдад е експериментирал разнасяне на бактериологично оръжие със самолети. На въпрос за гаранциите за сигурността на България, дипломатът обясни, че България е много важна за САЩ. "Ако не беше така, нямаше да гласуваме да бъде част от НАТО".

Единственият строго военен въпрос по време на лекцията и последвалата я дискусия бе зададен изненадващо от Петър Странчевски, съветник на президента Георги Първанов. Той настоя дипломатът да обясни конкретно как ще бъде сертифицирана българската рота, да даде подробности за включването ѝ в коалицията, къде ще бъде настанена, кой ще я командва. Пардю отклони отговора, като усмихнато обясни, че вече е напуснал армията и е политик, а като такъв може да разговаря за нещата по-генерално, без да навлиза или да знае подробностите. "Аз не знам тези неща, но даже и да ги знаех, надали можех да ви ги кажа в такава открита дискусия", отговори той на Странчевски.

Споделяне

Още от България