Пардю: След иракската криза България е приятел за американците

Войната в Ирак и безрезервната ви подкрепа за САЩ промени фундаментано имиджа на България сред американското общество. Това заяви американският посланик Джеймс Пардю по време на дискусия в парламента с участието на шестима от бившите посланици на САЩ у нас. Пардю даде за пример свое пътуване до Италия по-рано тази година, където срещнал американски туристи. "Те ме попитаха: "Къде си сега?" и аз им казах, че съм посланик в България. А те отвърнаха: "А-ха! Коалиционните партньори!", разказа той и добави, че действително е бил направен психологически обрат по отношение на образа на страната ни сред американското общество.

Шестима бивши посланици на САЩ пристигнаха в България за честванията на 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Сега имате икономически растеж, но доходите ви все още са много ниски, бе мнението на Ейвис Боуън, която оглавяваше американската дипломатическа мисия през периода 1995 - 1999. Тя добави още, че освен право на избор, демокрацията е и върховенство на закона и гражданско общество и в това отношение България все още има проблеми с корупцията и съдебната система.

Нейният наследник на поста - Ричард Майлс, който представяше САЩ у нас до 2002 г., си призна, че е бил изненадан от начина, по СДС са били изхвърлени от властта, след като направили много за държавата, от "предварително несъществуващо движение". "Това е уникално събитие в историята и беше действително изненадващо за мен", заяви той.

Още от България