Граждански организации:

Пари на съдебната власт – само срещу реформи

БИПИ и НПО-Разград прекратиха връзките си с Висшия съдебен съвет

Пари на съдебната власт – само срещу реформи

Бюджетът на съдебната власт не бива да бъде увеличаван, а намален, докато Висшият съдебен съвет (ВСС) не покаже склонност за реформи, заявиха във вторник на обща пресконференция три от най-влиятелните неправителствени организации в ресор "правосъдие". Това са Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Сдружение на НПО-Разград и Български адвокати за правата на човека.

 

Според тях не е ясно за какво се харчи настоящият бюджет на съдебната власт в размер на 440 милиона лева. Наскоро ВСС поиска нови 25 милиона лева за увеличаване на заплатите на магистратите и съдебните служители, които общо са 15 000 души. Други 19 милиона лева бяха поискани за посрещане на неотложни разходи като сметките за ток, вода и парно. От ВСС обясниха, че 95 съдилища вече са приключили парите, а прокуратурата ще ги свърши през септември.

 

Въпросните неправителствени организации обаче смятат, че ВСС харчи непрозрачно и не заслужава и този бюджет. Те дават за пример, че щатът на кадровия орган е набъбнал с нови 30 души само през тази година, което е неоправдано по време на криза. Настоява се за незабавно стартиране на реформите на съдебната власт, което да включва изработването на нова съдебна карта на България и въвеждането на програмен бюджет на магистратурата.

 

Биляна Гяурова от БИПИ коментира, че Висшият съдебен съвет не може да мотивира защо иска повече пари. Георги Милков от НПО-Разград допълни, че няма нито едно перо по бюджета на съдебната власт, което да финансира исканите от обществото реформи.

 

Междувременно БИПИ и НПО-Разград станаха поредните организации, които обявиха, че напускат Гражданския съвет към ВСС. Български адвокати за правата човека вече напуснаха. Същото сториха и Съюзът на съдиите в България, както и Българският хелзинкски комитет. Така в консултативния орган към ВСС останаха 12 организации.

 

"Оказва, че Гражданския съвет играе ролята на параван, който се използва пред чуждестранните институции в зависимост от нуждите на ВСС. Липсваха три основни момента - равнопоставеност, прозрачност и отчетност. ВСС бе активен, когато се обсъждаха теми, които бяха нужни на него", обяви Биляна Гяурова от БИПИ, която е и съпредседател на Гражданския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България