Пари от еврофондовете се насочват за саниране на сгради

Пари от еврофондовете се насочват за саниране на сгради

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чака разрешение от ЕК 50 млн. евро от еврофондовете да се насочат към проекти за саниране на сгради. Това заяви в четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев по време на конференция за пасивните сгради. Комисията ще може да се произнесе най-рано в края на 2010 г., каза още Плевнелиев.

По Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) има предвидени 50 млн. евро за проекти в сферата на енергийната ефективност, внедряване на ВЕИ в образователни институции, общинска собственост и т.н. Регионалното министерство иска този ресурс да се пренасочи към проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", който се финансира наравно от МРРБ и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Плевнелиев припомни, че по демонстрационен проект по линия на ПРООН вече са обновени 27 жилищни сгради.

“Когато си направите сметка, че инвестирайки 102 лв. на кв. метър при 55 кв. метра панелка, което са 6000 лв. и сметките за ток паднат с 60 %, което са 60 лв. от 100 лв., това означава, че вие имате икономия от 720 лв. на година. Умножено по 10 години, на вас тази инвестиция ви се възвръща”, обясни той в отговор на въпрос как пенсионерите да извадят пари за саниране на жилищата си.

Държавата е допринесла с 4 млн. лева за санирането.

Подготвени са обаче още 32 проекти, които чакат финансиране от страна на правителството, което се явява некоректен партньор по тази програма. "От тази гледна точка водихме големи битки с министерството на финансите и успяхме да заделим 5 млн. лв., което ще ни позволи да задържим програмата, да не я убием, защото това е пълен абсурд", посочи Плевнелиев.

Друг източник за финансиране на проекти за енергийна ефективност на жилищни сгради е чрез приходи от продажба на въглеродни емисии. Очаква се през март-април 2010 г. параметрите на сделката, по която се водят преговорите за продажба на спестени парникови газове от страната ни.

Министърът отбеляза, че от 2014 г. се предвижда да има европейска милиардна програма за саниране на панелни сгради и България трябва да е готова с проекти.

Предложено е обновителните дейности на сградите да бъдат обявени за национален приоритет и да се подпомогнат административно. Нормативната база трябва да следва европейските тенденции, а обновяването да се извършва на база на публично-частното партньорство. Необходимо е в Закона за устройство на територията да бъде въведено понятието "енергийно обновяване на строеж", което да регламентира извършването на този процес, коментираха експерти по време на конференцията за популяризиране на пасивните сгради у нас.

Форумът се организира от новоучредената асоциация "Информационна група Пасивни сгради", в която участват архитекти, производители на строителни материали сгради с висока енергийна ефективност, консултанти и др.

За да бъде една сграда пасивна, тя трябва да отговаря на редица изисквания като специална архитектура, така че да се възползва максимално от слънчевата светлина, стените трябва да са не по-тънки от 30 см., да има внедрени и системи за въздухообмен и т.н. По този начин енергийните нужди на пасивната къща са 10 пъти по-малки от тази на конвенционалните. У нас няма нито една такава, но те са много популярни в Германия, Австрия и Швейцария, където има десетки хиляди такива – жилищни, обществени, производствени и т.н. Строителството на пасивна сграда е с около 15% по-скъпо от това на обикновената, а инвестицията се изплаща в рамките на няколко години.

Първите пасивни къщи у нас ще се появят следващата година, каза председателят на асоциацията арх. Георги Николов от студио "Архе", който е проектирал комплекс от нискоенергийни къщи в столичния кв. “Горна баня“.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?