Пари от здравни вноски давани за спешна помощ, психиатрии и метадон

От Българския лекарски съюз изнесоха в четвъртък данни, че с трансфера от здравни вноски, който касата прави към здравното министерство, е било плащано за дейности, които трябва да се покриват с бюджетни средства. През миналата година трансферът от НЗОК към министерството беше 340 млн. лева.

До 31 октомври 2011 г. са били изхарчени 256 млн. лв. от трансфера на касата към министерството. С тях са плащани разходи за спешна помощ, интензивни грижи, психиатрична помощ, имунизации, Фонда за лечение на деца, Фонда за асистирана репродукция и даже за метадон. Това показва справката, която е била предоставена от министерството на БЛС след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

По-рано през деня здравният министър коментира, че той е бил против това да се прави трансфер от здравни вноски към МЗ и би искал целият бюджет на ведомството да идва от централния бюджет. Ден по-рано за това как е похарчен трансферът попипа и отстраненият управител на НЗОК Нели Нешева.

“Тези 340 милиона лева не са измислица на здравното министерство да бъдат дадени от бюджета на касата. Това беше финансов въпрос. Аз срещу този въпрос винаги съм имал ясно мнение. Дори мога да ви кажа, че когато се решаваше и когато беше предложена тази идея, единствено аз бях против и твърдо се изказах. Самата д-р Нешева в групата, която бяхме, каза: да, разбира се, ние подкрепяме. Това беше, това беше идея на финансовото министерство“, заяви Константинов пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България