Пари за пострадали от домашно насилие насочени за други държавни цели

Половин милион лева, предназначени за програми за защита и превенция от домашно насилие са били пренасочени за други дейности, сигнализираха от Алианс за защита срещу домашното насилие. Това е станало при актуализацията на бюджета.

От организацията заявиха, че орязването на тези средства противоречи на приетото от сегашния парламент изменение на Закона за защита от домашно насилие, според което трябва да се отделят средства за широк кръг от програми за превенция и защита от домашно насилие. Освен това в правилника на Закона за защита от домашно насилие са разписани подробно условията за отпускане на горепосочените средства, като е фиксиран и крайният срок за изпълнение на проектите с отпуснатите за 2010 г. средства, който е до май 2011 г.

Освен това България е задължена като страна по международни актове да осигурява превенция и защита от домашно насилие.

“След като става дума за целеви средства, предназначени за пострадалите от домашно насилие лица като крайни бенефициенти, по каква точно процедура тези средства се пренасочват едностранно и без предупреждение за други цели на държавата?“, питат от организацията.

Оттам смятат, че без тези пари много съществуващи програми ще преустановят работа.

Организациите членове на Алианса за защита срещу домашното насилие настояват да бъде върната в бюджета на правосъдното министерство предвидената сума. В противен случай организациите ще спрат да предоставят услуги на пострадалите от домашно насилие.

Споделяне

Още от България