Паричните преводи от и за ЕС поевтиняват от днес

За компенсация банките вдигнаха средното ниво на таксите

Паричните преводи от и за ЕС поевтиняват от днес

Презграничните преводи в евро поевтиняват от днес.

На 15 декември влязоха в сила нови европравила, според които презграничните плащания в евро в държавите членки извън еврозоната - България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция - ще бъдат на същата цена като вътрешните плащания.

Ако например един български потребител реши да изпрати евро в чужбина, от днес той ще плаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България. С други думи, таксите за презграничните плащания в евро ще бъдат или много ниски, или нулеви.

Преди промените българските потребители плашаха на банките между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС. Отделно се събираше и към 6-7 евро такса за входящ превод за суми над 100 евро. Занапред таксата би трябвало да падне до около 4 лв., колкото е стандартната цена на междубанковия превод у нас.

"Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители. Например едно семейство от Румъния, което желае да изпрати пари в евро на детето си - на обмен по програмата "Еразъм" в Париж - вече няма да се притеснява за допълнителните разходи, тъй като ще заплаща такса, равна на таксата за вътрешна трансакция в Румъния", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

От Брюксел добавиха, че ще следят отблизо прилагането на новите правила и ще поддържат тясна връзка с компетентните национални органи, за да се уверят, че те се изпълняват правилно.

Оказа се обаче, че добрата новина за потребителите има и друга страна. За да компенсират намалението в приходите от поевтиняването на таксите, банките решиха да разпределят загубите, като вдигнат средната цена на преводите, както и други удръжки.

Така, междубанковият превод, който до преди година вървеше по 2.50 лв., вече е 4 лв. в много банки, включително най-големите - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ. Вътрешнобанковите преводи, които преди време не се таксуваха или бяха на минимална цена, вече се движат около 2 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес