Паричният поток към Русия не спира: Поредни 16 млн. лева за МиГ-овете

Премиерът очаква похвали от НАТО заради многото пари за отбрана

Паричният поток към Русия не спира: Поредни 16 млн. лева за МиГ-овете

Правителството гласува поредните 16 млн. лева за стягането на старите съветски изтребители МиГ 29, благодарение на които България успява да охранява сама въздушното си пространство.

Този транш е по рамковото споразумение с руската корпорация РСК МиГ, което може да достигне 100 млн. лева с ДДС. 

"Докато дойдат Ф-овете (бел.ред. новите F-16 Block 70), на осем самолета да им бъдат подменени двигателите, така че нашите летци да могат да изпълняват задълженията и да бъдат сигурни", каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му парите се отпускат, за да може "българските летци да упражняват задълженията си безпроблемно и да бъдат сигурни".

Договорът с РСК-МиГ бе подготвен и сключен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, като бе критикуван от някои експерти в сектора за големия им обем. Освен за поддръжката на МиГ 29, Каракачанов сключи многомилионен договор и за ремонта на съветските щурмовици Су 25.

Тази поръчка обаче се изпълнява от беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод".

Тези договори трябва да "закърпят" ситуацията във Военновъздушните сили (ВВС), докато пристигнат новите осем изтребители F-16 Block 70, които България закупи от САЩ за 2.1 млрд. лева. Те обаче няма да са достатъчно и правителството планира да закупи от САЩ още 8 машини, но не се знае кога ще стане това.

Борисов каза, че на срещата на върха на НАТО в Лондон, която продължава и днес, България ще бъде хвалена за всичко това, което е направила като член на алианса.

"България е втора по изпълнението на критериите на НАТО за тези година с 3.1 процента от БВП", посочи премиерът.

Тази година България действително постига подобни разходи, но това е еднократно и се дължи на платените авансово самолети на САЩ. Следващата година бюджетът за отбрана ще е някъде около 1.6% от БВП.

Президентът Доналд Тръмп периодично призовава страните членки на НАТО да повишат разходите поне до 2% от БВП, но засега малка част от тях го правят.

Борисов пое ангажимент и пред Тръмп, и пред другите съюзници, страната да вдига разходите за отбрана.

Ако правителството закупи нови бронирани машини и патрулни кораби за общо 2.5 млрд. лева, както планира, бюджетът за отбрана вероятно ще скочи значително.

България се надява да изплати тези поръчки разсрочено за около 8 години, но не е ясно дали подобна схема може да бъде договорена и няма да се наложи средствата да бъдат осигурени в значително по-кратък период.

На срещата в Лондон България е представена от президента Румен Радев, а в делегацията влизат и виципремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?