Парите на болниците може да бъдат намалени с 20%

Държавата обмисля да ограничи бюджетите на болниците с 20 на сто. Това стана ясно от доклад на министъра на здравеопазването Таня Андреева пред парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Андреева обясни, че е обсъдила идеята с управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова, но все още няма яснота по въпроса. Идеята ще се обсъжда на заседание на надзорния съвет на касата другата седмица.

Здравният министър изрази лично мнение, че трябва част от парите, които здравната каса отделя за лекарства и медицински изделия, да се пренасочат към финансирането на медицински дейности.

Здравната каса почти фалира в края на 2013 година, като най-големите дупки бяха в бюджета на болничните заведения. Бюджетът бе планиран от предишното управление само за 10 месеца (без октомври и ноември – бел.а.), но кризата настъпи още през септември.

Така НЗОК се наложи да похарчи по-голямата част от оперативния си резерв от 279 млн. лв. още в началото на тази година, за да доплати последните 20 процента от дълга си към болниците в началото на тази година. В момента в резерва си касата има 56 млн. лв. и още 80 млн. лв. във втория буфер.

Пациентските организации, които влизат в надзорния съвет на здравната каса, и Българският лекарски съюз (БЛС) периодично предупреждават, че НЗОК този път може да фалира още през лятото.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?