Парите на държавните фирми в КТБ – "картината остава замъглена"

Новите правила ще влязат в сила догодина, а според финансовия министър средствата в Корпоративна банка са намалели

Парите на държавните фирми в КТБ – "картината остава замъглена"

Новите правила за парите на държавните дружества в банките ще влязат в сила следващата година, за да не се "замъглява картината", съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на отчетната си пресконференция за първите шест месеца от мандата.

Държавните пари в предпочитаната от трето поредно правителство кредитна институция - Корпоративна търговска банка (КТБ) - са намалели над два пъти и в процентно изражение, и номинално като парична сума, твърди Чобанов. Той, както и вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, обаче не подкрепи тези твърдения с числа.

Във вторник Бобева съобщи, че парите в КТБ са намалели от 47.05% към края на март на 22.67% към края на ноември, без да спомене името на банката.

Въведените от служебното правителство правилата за ползване на финансови услуги от големите държавни фирми с над 50% държавно участие целеше да намали концентрацията на парите в една банка.

Ако се сумират данните от самите държавни фирми, обаче излиза, падането на процента на депозираните в КТБ средства се дължи най-вече на един-единствен трансфер. Кредитът от 500 милиона евро, който бе изтеглен в средата на ноември от Българския енергиен холдинг (БЕХ), е бил депозиран по сметка в Българската банка за развитие, вследствие на което там се концентрират почти 90% от парите на енергийния холдниг.

Ефектът обаче е еднократен, защото част от средства отидоха за разплащане с контрагенти. Икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че с 236 млн. лв. от заема са платени задължения към американските централи "КонтурГлобъл" и "Ей И Ес Гълъбово".

Освен това при някои от най-големите транспортни и енергийни фирми концентрацията не намалява, а на места дори и расте.

Към момента картината остава замъглена, ако използваме думите на министър Чобанов, поради липса на конкретни данни. В същото време той обяви, че правилата се изпълняват и концентрацията на средствата намалява.

Според приетите през май правила, държавните фирми в срок от 6 месеца трябваше да преразгледат условията, при които са депозирани средствата им в търговски банки и в случай, че държат в една банка повече от 25%, да проведат тръжни процедури за избор на обслужваща банка. Срокът за изпълнението им изтече на 8 декември.

Данните към момента сочат, че 76% от държавните фирми са в процес на изпълнение на тези правила, каза Бобева.

Държавните компании са започнали да обявяват обществени поръчки за избор на банки в края на ноември и началото на декември, показва проверка на сайтовете на министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика и на отбраната.

През ноември на страницата на Министерството на финансите пък беше публикуван документ с плановете на кабинета на Пламен Орешарски да направи промени в одобрените правила. Аргументите за това са отчетени затруднения от прилагането на правилата от държавните фирми.

Някои от текстовете са свързани с даване на определения на термини, като например "парични средства". Други са свързани с прецизиране на паричните средства, които следва да се включат при изчисляване на нетната експозиция, като се изключат средства по сметки, с които възложителите не могат да се разпореждат самостоятелно - например. доверителни сметки, гаранционни сметки, сметки в изпълнение на договори с международни финансови институции.

Финансовият министър Чобанов обясни в петък, че нарочно са оставили промените за догодина, за да не бъде упрекнато правителството, че иска да скрие нещо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?