Местене от единия джоб в другия

Парите от гаранционния фонд се връщат в селската програма за напояване

Парите от гаранционния фонд се връщат в селската програма за напояване

След като седем години не бяха отворени мерките по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на напоителни мрежи в селските райони, сега земеделското министерство е решило да предприеме тази рискована операция в оставащите две години. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, който отговаря за програмата.

За целта се планира обратно прехвърляне на неусвоените пари от гаранционния фонд по селската програма. По думите на Гечев вече се водят преговори за това с Европейската комисия, като при положителен отговор от Брюксел операцията ще се реализира през следващите две години.

Това се прави заради риска да загубим около 70 млн. евро, тъй като е твърде слаб интересът на фермерите към гаранционния фонд, обясни Гечев.

Фондът беше създаден
в края на 2011 г. отново с цел за спасяване на европейски средства по селската програма. България поиска от Еврокомисията да бъдат прехвърлени в него 335 млн. лв., но Брюксел разреши само 237 млн. лв.

Самото структуриране на фонда обаче отне близо година и реално той заработи в края на 2012 г. До този момент по думите на Гечев са усвоени едва 7% от парите в него. Ако получим положителен отговор от Брюксел до края на годината, в началото на следващата ще направим прехвърляне на около 140 млн. лв. обратно в селската програма, като тези пари ще отидат за изграждане на напоителни системи в селските райони, каза Явор Гечев.

Правителството на ГЕРБ се отказа да отваря мерките за изграждане на напоителни системи, за които първоначално по програмата, писана от тройната коалиция, бяха заложени около 200 млн. лв. Причините бяха липсата на готови проекти и недостигът на време за изграждането на обектите.

Според Гечев обаче имало подготвени инвестиционни проекти и строителството на съоръженията можело да започне веднага. По думите му бенефициент по програмата няма да е държавната компания "Напоителни системи", която беше напълно декапитализирана по времето на ГЕРБ, а голяма част от съоръженията нарязани и предадени за скрап, а общините.

Споделяне

Още от Бизнес