Парите от Общинска банка - за паркове, детски градини и улици

Сн. БГНЕС

Най-голям дял от парите от продажбата на Общинска банка да отидат за екология и инвестиции в зелената система на София, предложи кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за 12 млн. лева или 26% от постъпленията от приватизацията на общинския дял в трезора. За него регистриран в Лихтенщайн фонд плати 46 млн. лева. Средствата бяха осигурени от компанията "Инса ойл".

Парите от банката постъпват в Специализирания общински приватизационен фонд. Съветът за управление на фонда, в който влизат общински съветници, одобри доклад на Фандъкова за приоритетите, по които да бъдат изхарчени средствата. Предстои да се разглеждат и конкретни проекти.

Според кмета основните приоритети за развитието на София са екология, образование и транспорт и транспортна инфраструктура. Предложени са и инвестиции в култура и спорт, общинско здравеопазване, социални дейности, както и за електронно управление.

Най-сериозен дял от средствата в размер на 26%, или 12 млн. лева, се предлага да отиде за екология и зелена система. "И при управлението на бюджета на Столична община най-важната тема, която защитаваме, е опазването на околната среда и чистотата на въздуха", каза кметът Фандъкова. Предвижда се освен в зелената система на града средства да бъдат насочени към поддръжка и изграждане на нови детски площадки във всички райони на София.

На второ място сред приоритетите с дял от 21.7% - 10 млн. лева, са инвестициите в образование. Те трябва да са за ремонт и изграждане на детски градини, както и за построяването на изцяло нови училища в районите, където липсват такива.

Около 9 млн. лева или 20 на сто от парите от банката ще са за транспортни проекти. Фокусът ще е върху изграждането и реконструкцията на улици в кварталите.

В общинското здравеопазване се предлага да бъдат инвестирани 12.2% - 5.6 млн. лева. За култура ще отидат 5.4 млн. лева, с част от които да се осъществи проектът за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за съвременна култура. Друг важен проект е за площадното пространство около храма "Света Неделя". Предстои обявяването на конкурс за проект за преустройство на пространството.

За социалните дейности са предвидени 1.8 млн. лева. Около 800 000 лева са заложени за проектите за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на 6 училища. Още толкова ще отидат за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.

Представителите на управителния съвет на приватизационния фонд подкрепиха доклада за разпределяне на средствата. Представителят на БСП Милка Христова предложи да бъдат дадени повече пари за здравеопазване.

Иван Велков, зам.-председател на Столичен общински съвет и член на "Политическа група 5"/"Зелените", предложи при подготовката на конкретните проекти да се търси и възможност за публично-частно партньорство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?