Парите от цигарените афери на Доктора пренасяни в пакети през границата

Ключов свидетел разкри в понеделник пред съда схемата за пране на пари на убития Иван Тодоров - Доктора и бившия му съдружник Петър Петров - Амигоса. Срещу Амигоса и съучастниците му - братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска - се води дело за пране на близо 99 милиона лева. След разстрела на Доктора обвиненията срещу него бяха свалени. Делото срещу съучастниците му обаче върви към присъда и поредното заседание по него бе в понеделник.

Свидетелят Тихомир Кинов призна под клетва, че е пренасял пари в брой от македонската граница до клон на Юнионбанк в София. Пакетите с валута му давал шиптърът Енвер Малече на македонско-българската граница. Сумите били между 300 000 и 600 000 долара, като се пренасяли в обикновена чанта. С тези пари Тихомир Кинов направил няколко вноски в Юнионбанк.

“Това е едно от лицата, носили пари през граница, за чийто произход само можем да гадаем – по-скоро са от контрабанда, каквото е обвинението и за което имаме и други доказателства”, поясни прокурор Божидар Джамбазов. Кинов не може да бъде привлечен под отговорност, защото само е бил преносител на сумите.

Тихомир Кинов потвърди, че познава и Доктора, и Амигоса, но не те му поръчали да пренася парите. Инструкции по телефона за тези операции свидетелят получавал от арабин с името Халед. Той е свързан с една от фирмите, през които престъпната група изпирала контрабандните милиони.

Още в съдебната зала Петър Петров - Амигоса инструктира свидетеля да не дава интервюта и той успя да се укрие от журналистите.

До края на процеса единият от подсъдимите - Дойчин Мирянов - ще бъде защитаван от служебен адвокат. Оказа се, че той не можел да си позволи частен защитник, въпреки че го съдят за пране на огромна сума.

Сутринта в понеделник министърът на вътрешните работи Румен Петков каза, че не се изключва възможността Доктора да е имал връзка с разбития в Бургас канал за цигари. Според Петков именно това е една от версиите, по които МВР работи за разкриване на хората, стоящи зад контрабандния канал за цигари през България.

В неделя при съвместна акция между агенция “Митници” и Националната служба за сигурност на пристанище Бургас бяха задържани два ТИР-а с руска регистрация, в които бяха открити общо 1246 мастербокса цигари “Марлборо”. Камионите са пристигнали на порта с ферибот от Новоросийск.

Общата стойност на задържаното количество е около 3 млн. евро по цени на европейския пазар. Цигарите са били укрити в товар с дървесина и са били декларирани като дървен материал.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?