Парите от визите за руснаци ще отиват в туристическите организации

Парите от визите за руснаци ще отиват в туристическите организации

България ще направи поредна отстъпка за руските туристи и ще опрости таксите за издаване на визи за деца и младежи до 18-годишна възраст , които пътуват до България с образователна цел - лагери, обучения и др. В същото време се обмисля възможността приходите от издаване на визи за руски граждани да бъдат реинвестирани в браншовите туристически организации.

Това стана ясно в понеделник след среща на зам.-външния министър Милен Керемедчиев с председателя на Агенцията по туризма Анелия Крушкова и с представители на наши туроператорски фирми, които работят с Руската федерация.

Керемедчиев обясни пред Mediapool, че безплатните визи за руските младежи ще бъдат регламентирани на основа споразумението между Европейските общности и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на граждани на ЕС и Русия. Годишно България издава около 4000 визи за руски граждани до 18 години. Визите за деца до 6 години са безплатни, а тези за младежи от 6 до 18 години са на стойност 35 евро.

Предстои да се обсъди и възможността за реинвестиране на средствата от визите за руснаци в браншовите организации. Към момента обаче не е уточнен точният механизъм как това да стане и на какви принципи да бъдат избирани организациите, които ще се възползват от мярката. Според Милен Керемедчиев това е възможност за стимулиране на бранша в условията на финансовата и икономическата криза и се ползва с подкрепата на премиера Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?