Парите от здравни вноски - за лечение, режийните на болниците – за сметка на собственика

Парите от здравни вноски - за лечение, режийните на болниците – за сметка на собственика

Здравният министър Петър Москов предлага парите от здравни вноски да се изразходват от болниците само за лечебна дейност, а останалите разходи да бъдат ангажимент на техните собственици – държавата, общините, частници.

"Съгласете се, че е логично здравните вноски да отиват за дейност, консумативи и заплащане на хората, които ви лекуват и е по-малко разумно да отиват за отопление, осветление и за други външни услуги. За мен философията е, че собственикът трябва да поеме отговорността за инфраструктурата на лечебното заведение, на което е собственик, но този разговор е предварителен. Това е идея, която подлежи на обсъждане, подлежи на финансов анализ, но съгласете се, че носи здрав разум в себе си", представи вижданията си Москов пред парламентарната здравна комисия.

"Въпрос на собственика е откъде ще намери пари. Това трябва да е част от политиката на местната власт, ако болницата е общинска. Дали ще имаме нова градинка или стабилно работеща общинска болница е въпрос от компетенцията на общинския съвет и на кмета. Държавата, ако иска да поддържа тази инфраструктура, в този ѝ вид с тези ѝ функции, трябва да преструктурира, да види всички тези терени и имоти присъщи ли са на медицинската дейност или не, нужни ли са или не и да задели съответния ресурс", коментира той.

Като пример за лошо управление Москов даде директор на болница, който сключва дългосрочни обществени поръчки на поразия, които ще доведат до голяма декапитализация, и друг, който е успял да направи средната заплата 4 000 лева, като по думите му и двамата – с ясното съзнание, че няма те да изпълняват тези финансови планове.

Москов съобщи още, че пет болници, чийто принципал е здравното министерство, в противоречие с инструкциите на Министерството на финансите са държали по-голямата част от парите си или всичките си пари в КТБ, заради което ще има наказания за директори. Москов обаче не пожела да уточни кои са тези болници.

Споделяне
Още по темата
Още от България