Парите от здравни вноски - за лечение, режийните на болниците – за сметка на собственика

Парите от здравни вноски - за лечение, режийните на болниците – за сметка на собственика

Здравният министър Петър Москов предлага парите от здравни вноски да се изразходват от болниците само за лечебна дейност, а останалите разходи да бъдат ангажимент на техните собственици – държавата, общините, частници.

"Съгласете се, че е логично здравните вноски да отиват за дейност, консумативи и заплащане на хората, които ви лекуват и е по-малко разумно да отиват за отопление, осветление и за други външни услуги. За мен философията е, че собственикът трябва да поеме отговорността за инфраструктурата на лечебното заведение, на което е собственик, но този разговор е предварителен. Това е идея, която подлежи на обсъждане, подлежи на финансов анализ, но съгласете се, че носи здрав разум в себе си", представи вижданията си Москов пред парламентарната здравна комисия.

"Въпрос на собственика е откъде ще намери пари. Това трябва да е част от политиката на местната власт, ако болницата е общинска. Дали ще имаме нова градинка или стабилно работеща общинска болница е въпрос от компетенцията на общинския съвет и на кмета. Държавата, ако иска да поддържа тази инфраструктура, в този ѝ вид с тези ѝ функции, трябва да преструктурира, да види всички тези терени и имоти присъщи ли са на медицинската дейност или не, нужни ли са или не и да задели съответния ресурс", коментира той.

Като пример за лошо управление Москов даде директор на болница, който сключва дългосрочни обществени поръчки на поразия, които ще доведат до голяма декапитализация, и друг, който е успял да направи средната заплата 4 000 лева, като по думите му и двамата – с ясното съзнание, че няма те да изпълняват тези финансови планове.

Москов съобщи още, че пет болници, чийто принципал е здравното министерство, в противоречие с инструкциите на Министерството на финансите са държали по-голямата част от парите си или всичките си пари в КТБ, заради което ще има наказания за директори. Москов обаче не пожела да уточни кои са тези болници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?