Парите по ИСПА остават блокирани поне до края на май

Европейската комисия (ЕК) отложи за края на май евентуалното разблокиране на средствата по програма ИСПА, съобщи в неделя кореспондентът на БНТ в Брюксел. Отлагането е записано в становище на ЕК. Според документа България едва неотдавна е предоставила изисканите от Брюксел сведения и затова не може да бъде спазено първоначалното намерение парите за магистрала "Люлин" и за техническа помощ да бъдат размразени до края на март. Другата причина за отлагането е забавеното приемане на промените в Закона за конфликт на интереси.

На 4-ти февруари в Брюксел, след среща с българския вицепремиер Миглена Плугчиева, комисарят по регионално развитие Данута Хубнер съобщи, че до края на март 115 милиона евро, повечето за строежа на магистрала "Люлин", може да бъдат разблокирани при две условия: пълна проверка на декларациите за конфликт на интереси на ръководството на пътния фонд и ефективно приложение на Закона за конфликт на интереси.

Сега мнението на ЕК е друго - "българските власти едва неотдавна предоставиха всички изискани от комисията документи", пише в становището, което прави прогнозата, че ако след анализ на документите "заключението е положително и няма непредвидени събития, комисията предвижда размразяване на парите до края на май".

Забавянето на промените в Закона за конфликт на интереси също е допринесло за становището. Комисията припомня, че парите по ИСПА може да бъдат отпуснати и без да е започнало приложението на закона, но че това остава неприложимо в случая със структурните фондове. Липсата на приложение на закона "може да забави докладите на комисията на оценките за съответствие на регионалните програми за 2007-2013 г. и да забави бъдещи плащания."

В становището се припомня, че за Кохезионна политика на България се полагат близо 7 милиарда евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?