Парите по програма "Наука" са застрашени от спиране

Меглена Кунева прехвърли отговорността върху служебния министър

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението ѝ. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия, извършена от 24 до 28 октомври 2016 г.

Евроекспертите дават препоръки на българските власти, които трябва да бъдат изпълнени. В противен случай е заплашено спирането на средствата по програмата, докато това не се случи.

За случая медиите научиха от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness. Впоследствие министърът на образованието проф. Николай Денков в изявление призна, че действително с програмата има проблем и ще се вземат мерки за преодоляването им.

Според анонимния имейл в предупредителното писмо от Брюксел пише, че липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна.

Министър Денков: Проблемите бяха причината за оставката ми през 2016 г.

От МОН потвърдиха, че е получено "предварително писмо" от ЕК във връзка с одита. То обяснява ясно проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии, допълниха оттам. Според ЕК структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

По данни към 31 януари 2017 г. разплатените средства по оперативната програма са само 39 млн. лв., което е 2.8% от общия ѝ бюджет. Договореният ресурс в началото на третата година от програмата е едва 24%, а сключените договори са 116.

Заради проблеми в процедурата през януари се наложи и отлагането с месец на крайния срок на конкурсите за изграждане на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентност на обща стойност 350 млн. лв.

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото (на ЕК). Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН", посочи Денков.

Заради нередностите той поиска оставката до края на деня на ръководителя на управляващия орган на оперативната програма Цветана Герджикова, която според него носи пряка отговорност за част от проблемите.

Денков заяви още, че заедно с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове вече се готви план за действие за разрешаване на проблемите с програмата в най-кратък срок. "Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", добави министърът.

Меглена Кунева: Отговорността е на Николай Денков

В специално изявление на сайта на "Реформаторския блок" в късния следобед бившият образователен министър Меглена Кунева прехвърли отговорността за проблема върху приемника ѝ Денков.

"Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейския одит слабости в управлението на оперативната програма", посочва Кунева.

По думите ѝ водеща отговорност за управлението на програмата в най-активния ѝ период са имали сегашният шеф на МОН, който до април 2016 г. бе зам.-министър на образованието, а също и директорът на дирекцията за структурните фондове Иван Модев.

"Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока", каза Кунева по-рано през деня пред БНТ.

На въпрос за одита на оперативната програма, тя посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес.

"Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите ѝ, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт", заяви още Кунева.

Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства, защото България има срок да се поправи.

По повод разпрата си с Денков и неговата оставка Кунева коментира: "Не отговоря на истината твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието и науката, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН. Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит. Още повече, че към настоящия момент в качеството си на министър проф. Денков продължава да следва тъкмо този подход на разпределение на ресорите между заместник-министрите".

Корнелия Нинова: Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината

По-късно през деня пък председателят на БСП Корнелия Нинова определи като "лоша новина за България" замразяването на плащанията по програма "Образование".

"През ноември, декември, януари предупреждавахме за тази опасност", посочи тя, с което реферира към публичния ѝ спор по този въпрос с експремиера Бойко Борисов през януари. Тогава Нинова обяви, че има опасност от спиране на европарите, особено тези за наука, а лидерът на ГЕРБ отговори, че това не е вярно и нарече Нинова "г-жа лъжа".

"Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината", посочи Нинова. "Защо, г-н Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от ЕК, в което се казва, че замразяват плащанията", попита тя.

Нинова отбеляза, че половината от проверените операции по тази програма са в нарушение, констатира се липса на прозрачност и конкуренция при избора на външни експерти, както и некоректна оценка на индикатори за възможни измами.

Лидерът на БСП предупреди, че проблеми ще има и с ОП "Околна среда", ОП "Морско дело и рибарство", фонд "Вътрешна сигурност" и фонд "Убежища, миграция и интеграцията" и постави въпроса кой ще понесе политическата отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?