Парите за бедни все пак ще засегнат армейските способности

Министерството на отбраната щяло да намери начин да защити полигона "Змейово"

Сн. БГНЕС

Отделянето на средства за бедните от бюджета за отбраната ще засегне и подготовката на армията, съобщи в четвъртък служебният министър на отбраната Тодор Тагарев.

 

Той обясни, че намаляването на подготовката означава по-ниски способности, но ще се направи всичко възможно щетите да са възможно най-малки и да не внасят допълнителни рискове за сигурността на страната.

 

Правителството реши от бюджета на военното министерство да бъдат отнети 5.3 млн. лева, за да се подпомогнат най-уязвимите групи в обществото, но Тодор Тагарев се противопостави остро, като обяви, че "много критични дейности" за армията не са финансирани.

 

В четвъртък той обясни, че ще бъде направен преглед на всички програми, за да се освободят необходимите средства и "минимизират щетите". Ще се ограничат и текущи разходи както и средствата за командировки.

 

Само преди два дни от МО официално бяха съобщили, че ще съберат парите от по-ниските сметки за ток, средствата за командировъчни и охрана и отлагане на обществени поръчки. Сега обаче стана ясно, че в крайна сметка ще бъдат засегнати и плановете за подготовка.

 

Бюджетът за отбрана е в размер на над 1 млрд. лева, но политическото ръководство твърди, че не е достатъчен за модернизация и превъоръжаване на армията и много трудно може да поеме каквото и да е намаляване на разходите. В същото време МО е единственото министерство, което издържа телевизионен канал.

 

"Гражданите са скептични и понякога нямат доверие на държавата. Постоянна задача е да доказва на обществото, че не напразно е дало доверие на армията и средствата се изразходват правилно", коментира Тодор Тагарев, който изнесе лекция по повод 9-та годишнина от присъединяването на България към НАТО.

 

Тагарев коментира още, че армията и държавата ще намерят начин да защитят военния полигон "Змейово", чието бъдеще ще се реши с местен референдум. Той обаче не влезе в подробности, как това може да стане.

 

По повод базите за съвместно ползване от САЩ и България на наша територия Тагарев коментира, че идеята на двете държави е съоръженията да се използват максимално широко в полза на всички, които имат желание да ги използват.

 

Той определи като нереалистична идеята полигоните да се дават под наем на желаещи да ги използват за военна подготовка.

 

Съвместните съоръжения са полигонът "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер".

 

Бившият военен министър Аню Ангелов беше отправил искане към САЩ за активизиране на двустранните учения в България и по-активното използване на тези съоръжения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?