Парите за бедствия и аварии на привършване

Парите за бедствия и аварии в държавния бюджет са на привършване. Към момента във фонда има налични 24 млн. лв., съобщи министърът на финансите Калин Христов. Заложените средства в бюджета бяха 70 млн. лв.

 

С останалите 24 млн. лв. ще бъдат покрити разходи на общините Неделино, Габрово и Перник за преодоляване на щети от бедствията. Христов не посочи каква сума ще получат трите общини, но увери, че средствата ще стигнат.

 

В сряда премиерът Марин Райков е утвърдил състава на Междуведомствената комисия към правителството, която разпределя средствата от фонда. Комисията ще заседава в четвъртък за да разгледа конкретните планове и финансови параметри на исканите суми от трите общини.

 

За да реши проблема с активизиралото се свлачище, Неделино ще получи предварително субсидията си от държавния бюджет, която трябваше да се изплати редовно през юли 2013 г., каза премиерът Марин Райков. С тези средства ще започне работата по овладяването на проблема със свлачището и със срутения мост, който държи в изолация няколко населени места в региона още в четвъртък.

 

Община Габрово все още не е представила точни разчети за преодоляването на щетите от ураганния вятър, който отнесе покриви на няколко административни сгради преди седмици.

 

Перник пък иска още около 13 млн. лв. за изплащане на компенсации на семейства и възстановяването на общински сгради след труса от 22 юли 2012 г.

 

Бюджетът за бедствия и аварии за 2013 г. е 70 млн. лв. През февруари Междуведомствената комисия отпусна на два пъти общо 45.6 млн. лв. за неотложни дейности на различни общини. Пари бяха давани и на министерства за възстановяване на повредена инфраструктура като паднали мостове например. Близо един милион лева пък получи Министерството на отбраната за обезвреждане на боеприпаси по договори с “Берета Трейдинг”, която нашумя през лятото на 2012 г. при взрива край Петолъчката при Сливен. Най-много средства – 10 млн. лв., бяха отпуснати на община Перник за щетите след земетресението през май миналата година.

Споделяне

Още от България