Парите за евроизборите могат да бъдат до 12 млн. лв.

При наличие на политическа воля и солидарност между министрите, средствата, необходими за изборите за Европейски парламент (ЕП), могат да бъдат до 12 млн. лв. Това заяви в понеделник министърът на държавната администрация Николай Василев (НДСВ) на брифинг по повод подготовката на евровота, който ще се проведе на 20 май. Василев допълни, че прогнозата му е експертна и не се ангажира с предположение каква сума ще гласува кабинетът.

Министърът припомни, че в бюджета още миналата година са заявени 15 млн.  лв., но са заделени 8 млн. лв. Според него, тези средства ще бъдат крайно недостатъчни.

По думите му, най-голямото перо от разходите, са възнагражденията на членовете на СИК. Зависи от Централната избирателна комисия (ЦИК), която бе сформирана миналата седмица, какви дневни възнаграждения ще предвиди за тези членове, допълни министърът.

Второто голямо перо е заплащането за полицията, а третото  -  са секциите в чужбина, като при тези избори тези разходи ще бъдат намалени, уточни Василев. Няма да са нужни и един милион лева за прозрачни урни, допълни той.

Министърът отбеляза, че са изпратени писма до различни министерства и областни администрации, за да предоставят разчети за разходите, като срокът за получаването на информацията е 20 март.

Изготвени са проекти на изборни книжа, които са представени на ЦИК и на администрацията на президента, обясни Василев.

В  понеделник бе открита и .обществена поръчка за отпечатване на изборните книжа.

Василев обеща офертите да бъдат отваряни пред медиите с цел максимална прозрачност, а информацията ще бъде публикувана в сайта на министерството.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: