Парите за общините намаляват, но с по-малко

Парите за общините намаляват, но с по-малко

След петчасово заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси подкрепи на второ четене текстовете актуализацията на бюджета, като намали приетата на първо четене редукция на средствата за общините и за здравеопазването. От сдружението на общините обаче заявиха, че и така пак ще изпаднат в още по-тежко положение, като има сериозни рискове да загубят средства от европейските фондове, заради липсана ресурс за финансиране на проектите.

Приетият от комисията окончателно вариант предвижда дефицитът в края на годината да бъде 3 681 194 600 лева или 4.8 на сто на касова основа и 3.8 на сто на начислена основа.

Разликата между първото и второто четене на актуализацията е основно в два пункта. Предвиденото намаление на субсидиите за общините се променя в тяхна полза с малко над 38 милиона лева, така че в сравнение с действащия закон за бюджета те ще получат 100 милиона лева по-малко.

С 26 млн. повече ще са и средствата по бюджета на Министерството на здравеопазването, спрямо първоначалното предложение за съкращаване със 160 милиона лева.

В частта за общините текстовете са изцяло сменени, общините са разделени на групи, сменена е и методиката, обясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му намалението на средствата за общините не ги поставя в риск да оцелеят и е обсъдено и съгласувано с НСОРБ.

Представителите на общините обаче изглеждат не споделят неговата оценка

"Има много сериозни рискове, заради намалението на средствата за общините, те да изгубят огромни средства от европейските фондове, тъй като не разполагат с ресурс за финансиране на проектите", заяви кметът на Перник Росица Янакиева, която представляваше Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Запитана реалистична ли е посочената от депутата Димчо Михалевски сума от 1.3 млрд. лева неусвоени европейски средства от общините, заради липса на ресурс за финансиране на проектите, Янакиева каза, че вероятните загуби са близки до посочената сума.

Положението в общините е тежко, но усвояването на европейските средства е най-голямото предизвикателство, отбеляза Янакиева. Механизмите предвиждат общината първо да приключи с проекта и да се разплати, и чак след това да ѝ бъдат възстановени средствата по оперативните програми.

Според Янакиева това поставя общините в рискови ситуации и много кметове вече се отказват от идеята да кандидатстват с проекти по оперативните програми, тъй като нямат финансов ресурс да обезпечат изпълнението на проектите.

Кметът на Перник съобщи, че общините собствените приходи не вървят добре, за миналата година те са 264 млн. по-малко от 2008 г., а за тази година тенденцията се засилва и очакванията са за 300 милиона лева минус в собствените приходи. Като прибавим и минуса в субсидиите за общините, това означава изключително тежко финансово състояние, коментира Янакиева.

По думите ѝ в община Перник администрацията вече ползва задължително по три дни неплатен отпуск месечно, за да се вмести в рамките на фонда за работна заплата и да не се налагат съкращения. Това са мерки, които всяка община ще предприеме, прогнозира Янакиева.

Държавните отговорности към общините са осигурени на 100 процента, посочи обаче Горанов. Запитан как местните власти ще се справят с недостига на средства за дупките по пътищата, Горанов каза, че там, където има малко население, а голяма инфраструктура, за която няма кой да плаща данъци, инфраструктурата ще бъде по-слаба, както е в целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?