Парите за подкупа на Иванчева циркулирали няколко пъти между Ваклин и прокуратурата

Строителният предприемач потвърди, че е изнудван. Взел заем, за да осигури 70-те хиляди лева

Пламен Георгиев

Парите, осигурени за подкупа на обвиняемата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, на няколко пъти са предоставяни от бизнесмена Александър Ваклин на прокуратурата. Причината е, че предаването на подкупа е отлагано няколко пъти. Това стана ясно от думите на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за БНР.

Така той коментира твърденията, че парите са били при разследващите 11 дни преди да бъде поискан подкупът от страна на районната кметица.

"Имаше поискване на подкупа много преди датата, на която този подкуп беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха за получаване на този подкуп поради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от г-н Ваклин, ние ги белязваме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщахме парите на г-н Ваклин, защото нямахме на какво основание да ги държим. Когато се постигна уговорка за следваща среща, парите отново бяха предоставени от него на нас, за да се провери дали маркировката е все още актуална, след което ние му ги предоставяме, за да може той да ги даде на кметицата на "Младост". Няколко пъти се отлагаше получаването на подкупа и от всички данни, и от СРС-тата, се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха между разследващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите в момента са при разследващите и се прави химическа експертиза", разясни Пламен Георгиев.

Шефът на КПКОНПИ опроверга твърденията на защитата на Инанчева, че вече няма предмен на делото, защото 70-те хиляди лева били върнати на Александър Ваклин. По думите на Георгиев банкнотите са при разследващите. Същото стана ясно и от изказването на съдията по делото при гледането на мярката за неотклонение на Иванчева в петък.

"Парите са в разследващите. След като са описани, те са част от протокола и няма как да бъдат върнати", заяви Георгиев.

Междувременно, в събота бизнесменът Александър Ваклин, който няколко дни отричаше да е осигурил парите за предполагаемия подкуп, лично призна, че ги е предоставил в интервю за Би Ти Ви.

"За съжаление, Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи мястото и времето, по което да ѝ бъдат дадени. Няма заговор", разказва бизнесменът Александър Ваклин. Той обясни, че е теглил банков кредит, за да осигури на разследващите необходимите 70 000 евро за операцията.

По думите на Пламен Георгиев в неделя следствието не само разполага с изобилни доказателства, но вече са се обадили и още нови свидетели по случая с кмета на столичния район "Младост".

"Странно твърдение на защитата е да казва веднага след мярката за неотклонение, че няма нито едно доказателство срещу г-жа Иванчева. Законът, чл. 63, предвижда, че мярка за неотклонение "задържане под стража" може да се вземе само когато въз основа на доказателствата може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление", коментира Георгиев.

По думите му антикорупционната комисия вече има и други сигнали за изнудвани бизнесмени и Десислава Иванчева не е единствената, която се възползва от вратичките в закона.

"Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие", каза Георгиев пред националното радио.

Георгиев обясни, че именно пропуските в закона са причината за това строители да бъдат изнудвани.

"Реално вече има издадено разрешение за строеж, но той не може да започне без кметът на община да уведоми всички страни. Разбира се, това уведомление има чисто съобщителен характер, но последствията от неизвършването му са много сериозни, а именно не може да се започне строителство. Десислава Иванчева е забавила това уведомление с 7 или 8 месеца, което е много над двуседмичния срок, като недвусмислено е дадено да се разбере, че това разрешение няма да бъде издадено, ако не получи определена сума. Човекът, който е подаде сигнал до нас, е теглил кредити, върху които текат лихви, а в същото време той не може да започне строителство, докато това чисто съобщително действие на кмета не бъде извършено. От тази гледна точка аз мисля, че има и пропуск в закона, така че ще предприемем действия евентуално да се измени законът и когато не се свърши такова действие от страна на кмета, това да се счита за мълчаливо съгласие от страна на кмета, за да се премахне тази корупционна предпоставка", каза Георгиев.

По повод на мнението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, че при акцията са преминати границите, Георгиев коментира, че проблемът е законодателен.

"В акцията всичко се случи пред очите на всички, но тук вече проблемът е чисто законодателен, защото законът изрично предвижда, че претърсването и изземването на помещения или в случая на автомобил се случва в присъствието на лицето, което ползва автомобила, в случая г-жа Иванчева. Законът го изисква. Огромен обем бяха парите. Трябваше да се опишат банкнота по банкнота", каза Георгиев.

Според него прокуратурата си е свършила перфектно работата по време на ареста на Иванчева. "Там на място, пред очите на всички да видят как се намират парите в колата, изваждат се, описват се в присъствието на Иванчева, което и брани и нейния интерес – да види, че никой не пипа нищо и всичко е запазено така както е. Ако ние бяхме преместили автомобила, чисто процесуално щеше да има проблем, защото претърсването и изземването се извършва в присъствието на лицето, което ползва автомобила и тогава протоколът щеше да е атакуван. Ако този протокол падне, разбирате, че рискът делото да се провали е огромен. Може би има законодателен проблем. Това обсъждахме с г-жа Екатерина Захариева", коментира шефът на КПКОНПИ.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?