Въпреки номиналното намаление на бюджета за сектор "Сигурност"

Парите за подслушване нарастват почти тройно

Парите за подслушване нарастват почти тройно

Въпреки, че бюджетът за сектор "Сигурност" номинално изглежда намален на фона на издръжката за ДАНС и МВР през тази година, управляващото мнозинство на практика увеличава парите за подслушване. Това стана ясно от разчетите за средствата, които държавата ще отдели за службите през 2014 година.

Както Mediapool вече писа, заложеният бюджет за МВР за следващата година е близо един милиард, като намалението е с около 100 млн. лв. спрямо тази година.

БСП и ДПС обаче увеличават бюджета на ДАНС с 27 милиона лева. Така агенцията през 2014 г. ще има на разположение 112 млн. лв. при 85 милиона за настоящата година.

Управляващите аргументират това с преместването на Главна дирекция за Борба за организираната престъпност (ГДБОП) от МВР в ДАНС, поради което разходите на спецагенцията се увеличават. Сметката обаче не излиза, тъй като през тази година парите на ГДБОП са били малко под 20 млн. лв., така че за останалите 7 млн., с които набъбва бюджетът на ДАНС, засега няма обяснение.

Новосъздадената Държавна агенция Технически операции (ДАТО), с която БСП и ДПС изнесоха подслушването от МВР в отделен орган към Министерския съвет, пък ще коства на данъкоплатеца 49 млн. лева.

Докато структурата за подслушване бе още в МВР, под името СДОТО, струваше около 20 млн. лв.

Увеличаването с 29 млн. лв на бюджета за подслушване се случва само няколко месеца, след като БСП и ДПС промениха Закона за специалните разузнавателни средства, въвеждайки принципа на финансовата обосновка. По този начин двете партии декларираха воля за намаляване на СРС-та, които ,по техните думи, по времето на "Цветанов и ГЕРБ са престъпно много". Идеята бе службата поръчител на проследяването да поема разходите за него.

Измененията на ЗСРС бяха приели през юни, а за да започне прилагането е нужен подзаконов нормативен акт, който до момента не е готов.

По този начин на практика се създава черна дупка, която да поглъща двойни пари за подслушване. От една страна, възложителите на СРС-та ще трябва да плащат за тяхното осъществяване, от друга – службата, която ще ги осъществява, има раздут почти три пъти бюджет в сравнение с този за "бръмбари" на Цветан Цветанов.

"Номинално можем да кажем, че бюджетът за сектор "Сигурност" изглежда намален. Това на фона на парите дадени за МВР и ДАНС в предходния мандат. Тук, обаче, искам да попитам, дали парите за СРС-та не са увеличени всъщност? Нали на БСП и ДПС най-големият им проблем в сектора бяха именно СРС-тата? И има още един въпрос – дали увеличените пари за СРС-та няма да отидат за подслушване на протестиращи, студенти и всички, които са против това управление", коментира пред Mediapool депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на вътрешната комисия в парламента в 41-то Народно събрание Красимир Ципов.

Онлайн изданието на "Капитал" съобщава и още една подробност - увеличеният бюджет не включва дублиращата структура на ДАТО в ДАНС – "Специални операции".

Изданието напомня, че реформите, довели до създаването на ДАТО, неясно защо пропуснаха закриването на службата в агенцията по национална сигурност.

Наскоро стана ясно, че ДАНС е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината - по план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение – през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

Споделяне

Още по темата

Още от България