Парите за ремонт на съдебните сгради останали неусвоени

Парите за ремонт на съдебните сгради останали неусвоени

Едва 2.4 милиона при налични 32 милиона лева в бюджета за ремонт на намиращия се в окаяно състояние сграден фонд на съдебната власт са били усвоени до края на ноември 2007 година, стана ясно в сряда. Въпроса за  липсата на капацитет за оползотворяването на средствата отвори първи председателят на бюджетната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев. Според него неусвоените пари ще бъдат върнати в централния бюджет и магистратурата ще загуби шанса да свърши нещо с тях. По думите на Колев проблемът е дошъл от последните поправки в конституцията, когато разпореждането със сградите бе прехвърлено от правомощията на ВСС към Министерството на правосъдието (МП).

Колев обвини Народното събрание, което е гласувало тези промени, както и администрацията на МП. Той обясни, че бившият министър Георги Петканов, а след това и на Миглена Тачева, са приели да администрират едва три проекта за строеж или основен ремонт на сгради. В същото време имало сключени договори за общо 15 проекта.

Той предрече, че ще има вълна от дела срещу ВСС от страна на 12-те строителни фирми заради неизпълнените договори. “Те със сигурност ще ги спечелят”, добави магистратът в отговор на въпрос на Mediapool.

“МП нямаше подготвени хора, след като законодателят реши да му прехвърли тези правомощия. Много хора напускат това ведомство и в момента. Народното събрание трябваше да предвиди какво ще се случи и носи основната отговорност”, заяви Колев, който не е в безупречни отношения с министър Тачева.

Малко след отправени критики правосъдното министерство отговори, че вината не е в Тачева. Ведомството съобщи, че усвояването на парите започнало едва на 18 юли, малко след встъпването ѝ на постта. Очакванията на администрацията са до края на декември тази година да приключат процедурите по изхарчване на около 26 милиона лева. Парите ще бъдат дадени за сгради на административните съдилища в София, Варна и Враца, както и за автомобили и техника за ВСС.

Не бе посочена обаче конкретна причина защо проекти са задвижени едва през юли. 

За някой друг лев в повече

На фона на тези неразбории членовете на ВСС си гласуваха за пореден път допълнителни бонуси към основните заплати. Този път те касаят участията им в повече от една комисия. Така при основна заплата от 2290 лева всеки изборен член на съвета ще получава между 5 и 35 процента отгоре, ако участва в две или три работни групи. Участието само в една комисия се води безплатно.

Това е разписано във вътрешния правилник на съвета за формиране на работните възнаграждения, който бе приет в сряда. Парите ще бъдат изплатени със задна дата от момента на конституиране на новия ВСС през септември.

Иван Колев обясни решението като “материален стимул” за членовете на т.нар. правителство на съдебната власт, защото иначе никой от тях нямало да има интерес да се нагърбва с допълнителна работа. Малко след това председателят на бюджетната комисия припомни, че всички във ВСС участват в поне две комисии.

Освен това на всеки доктор на науките във ВСС се полагат по още 15 процента върху заплатата. Пред два месеца членовете на ВСС си гласуваха правото да се ползват със статут на магистрати. Това от своя страна им даде възможност да получават по 2 процента върху заплата за прослужено време. Повечето от тях имат стаж от по 20 години, което им дръпва възнагражденията с други 40 процента.

Освен увеличението, магистратският статут им създаде възможност да се ползват с всички социални привилегии на съдиите, прокурорите и следователите като отпуски, осигуряване и др.

В Закона за съдебната власт ясно е разписано, че членовете на ВСС трябва да напуснат съдебната власт, за да заемат новите си постове. Пазят им се единствено местата, ако след изтичане на 5-годишния мандат те решат да се върнат обратно в системата.

И още по 60 хиляди

Преди 3 дни стана ясно още, че голяма част от новите членове на ВСС са си взели и по 20 заплати (около 60 000 лева) за излизането си от съдебната власт. Никой от съвета не намери за неморален или противозаконен този акт, въпреки че местата им в системата се пазят, а и се ползват с магистратски статут.

“За мен съвсем нормално и морално е сега да се вземат тези пари. След 20 години тези заплати ще бъдат съвсем друга сума и тя ще бъде в евро, така че аз не виждам нищо, не само незаконно, но и неморално”, заяви председателят на Върховният административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

По думите му няма нищо незаконно, защото при излизането от системата всеки съдия, прокурор или следовател с по 10 години стаж има право на неустойка, която да не надвишава 20 заплати.

“Това е като стимул, че извършваш тази работа, за това, че те лишава от други привилегии”, заяви Пенчев.

Иван Колев и Петър Стоянов също не видяха нищо неморално в раздаването на суми за излизане от магистратурата на хора, които все още се водят магистрати. Според тях ЗСВ категорично се произнася по този въпрос и всичко в случая е законно.

“В принципите на римското право е записано, че всичко, което е законно е и морално”, многозначително заключиха и двамата.

Споделяне

Още от България