Парите за ремонта на МиГ-овете отиват за военните летища и университети

Парите за ремонта на МиГ-овете отиват за военните летища и университети

Средствата за модернизация на военните самолети МиГ-29, предвидени в бюджета за тази година, отиват за поддръжка на информационните и навигационни системи на военните летища и за ремонти на сгради на военните университети.

Това е решило правителството на 22 декември. Информацията за постановлението, което е одобрено неприсъствено от министрите, беше разпространена в петък, 29 декември, от правителствената пресслужба. Кабинетът е решил 53.4 млн. лева, заложени в бюджета за тази година с цел финансиране на модернизацията на МиГ-овете, да бъдат разпределени за други нужди на Министерството на отбраната. Парите обаче няма как да бъдат изхарчени за това, тъй като поръчката за ремонта беше спряна заради жалба.

Основната част от средствата отиват за осигуряване на дейности в областта на отбраната. По бюджета на Министерството на отбраната се отпускат 23 млн. лв., от които за поддръжка на хардуера на комуникационните, информационните и навигационните системи на летища на Военновъздушните сили – 20 млн. лв. Други 2 млн. лв. за ремонти на летищата. За реконструкцията на сградата на служба "Военна информация“"ще отидат 1 млн. лв.

За ремонтни дейности в държавните висши военни училища чрез бюджета на Министерството на отбрана се трансферират28 млн. лв. От тях за Военната академия "Г. С. Раковски" се отпускат 7 млн. лв., за Националният военен университет "Васил Левски" – 16 млн. лв., и за Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" – 5 млн. лв.

Част от парите отиват по бюджетите на няколко общини. Предвидени са и средства за рехабилитация на общинската пътна мрежа на община Елин Пелин на стойност 1 млн. лв. Такава сума е одобрена и за възстановяване и рехабилитация на улици в Златарица и в с. Горско ново село. На община Аксаково се предоставят 400 000 лв. за придобиване на последните три етажа от административната сграда на кметството.

Процедурата за ремонт на МиГ-овете беше спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията от украинската фирма "Укринмаш". Цялата стойност на поръчката е 82 млн. лева и тя трябваше да бъде възложена на руската "РСК МиГ".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?