Парите за столичните съветници в общинските бордове ще бъдат орязани наполовина

Сн. БГНЕС, архив

Наполовина да бъдат възнагражденията на общинските съветници, които участват в управата на няколко общински структури. Това предлагат общинари от различните групи в Столичния общински съвет.

Става въпрос за съветниците и представителите на администрацията в управителния съвет на Специализирания общински приватизационен фонд, в управата на Гаранционния фонд за малките и средни предприятия и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

Според действащите в момента правилници за работа на тези ръководни органи членовете им, които са основно общински съветници и зам.-кметове, получават 3 пъти средната заплата за администрацията на Столичната община. Това прави по около 4000 лева на месец.

Сега се предлага промяна в правилниците на управителните органи, с която възнагражденията ще са равни на 1.5 средни заплати за администрацията на общината или наполовина по-малки. Освен това се регламентира и че въпросните управителни органи ще заседават всеки месец.

Високите възнаграждения на съветниците в тези бордове бяха критикува от опозицията от "Демократична България". Според съветниците от формацията участващите в тях общинари получават прекалено високи суми за 12-15 часа труд. Те дори предложиха възнагражденията за участието в бордове да са равни на минималната заплата.

От мнозинството от ГЕРБ/СДС и "Патриоти за София" обаче направиха контрапредложение и решиха за времето до октомври 2020 г. хората в бордовете да не получават въобще заплати. Спестените пари отиват по сметката на Столичната община за борбата с коронавируса.

От ГЕРБ обявиха, че ще се мисли и за свиване на възнагражденията, тъй като те нараснали значително през последните години.

Сега се предлага от октомври възнагражденията да бъдат намалени наполовина.

Участието в бордовете на тези общински структури от години е източник на допълнителни постъпления за част от общинските съветници. По правило в тях участват представители на всички политически сили в съвета.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?