Парите за трудов стаж влизат в основната заплата, ако прецени работодателят

Парите за трудов стаж влизат в основната заплата, ако прецени работодателят

Досегашното допълнително възнаграждение, което се дава над заплатата за прослужени години, ще бъде включено в основната заплата автоматично само за тези работници, които не сменят трудовото си място.

Които от тях обаче сменят работодателя си, няма да могат да получават този бонус към заплатата си, останал от социалистическо време, поне докато новата фирма не разработи своя система за бонуси, ако досега няма такава.

Това ще залегне в наредба на социалното министерство за елементите на основната заплата. Документът ще бъде готов през март т. г., съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Горан Банков в понеделник. Той участва в срещата на социалния министър Емилия Масларова с ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд. Мисията на фонда е в страната за последна проверка на изпълнението на договореностите с българското правителство по двегодишното споразумение с фонда.

При предишното посещение на мисията на МВФ у нас в края на миналата година Ханс Фликеншийлд препоръча класовете за прослужено време да бъдат премахнати, защото подобно допълнително възнаграждение няма никъде в Европа.

Проектонаредбата трябва да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет до 31 март и може да влезе в сила от средата на годината.

Работодателите може да включат в работната заплата образованието и трудовия опит на новоназначения служител, ако искат да останат на пазара, каза Банков в отговор на въпрос ще бъдат ли задължени частните предприемачи да включат като елемент на заплата на работниците си трудовия им стаж.

Работодателите могат да кажат на работника: “Моето производство и моята себестойност е такава, че аз не мога да ти дам 1000 лева, а 500 лева. Тогава аз ще трябва да избирам, дали да остана на улицата, където съм бил 5-6 пъти, или да се хвана с 500 лева”, даде пример Банков.

И тази година ще се запази регулацията на заплатите във фирмите с над 50% държавно или общинско участие, са се разбрали социалното министерство и мисията на МВФ. Увеличение на възнаграждението с до 5% ще има само там, където няма дългове за осигуровки, данъци и предприятието не е на загуба.

Според Горан Банков регулацията се запазва не само по настояване на фонда, а и защото в този списък са предприятията с монополна дейност.

“Ако ние не регулираме топлофикациите, например, където средната работна заплата в някои от тях е 600-700 лева, тя може да достигне 800-900 или 1000 лева”, обясни зам.-министърът. “Това ще доведе до ръст на цената на топлоенергията, която ползват хората”, каза той.

Пред мисията на МВФ от социалното министерство са обяснили, че от догодина ще се промени формулата за индексиране на пенсиите. Идеята е това да става, като коефициентът на индексация ще се определя от половината от натрупаната инфлация и половината от процента на ръста на осигурителния доход. Досега пенсиите се увеличаваха с коефициент, в който инфлацията имаше по-малка тежест, което ощетяваше пенсионерите.

Според ръководителя на мисията на фонда Ханс Фликеншийлд безработицата у нас е под 10%, въпреки официално обявената от кабинета 11,5%. Това, според експерта на фонда, е така, защото страната ни не използва прецизната методика на Международната организация на труда (МОТ), според която безработните у нас са поне с 1,5% по-малко от тези, които държавата е преброила в официалните си регистри.

Фликеншийлд смята, че като се има предвид структурата на безработица, в която преобладават хората с ниска квалификация и тези с голяма продължителност без работа, трудно може да се очаква занапред процентът на безработица да продължи да намалява.

“Трябва да продължат усилията за намаляване на безработицата, но по-важното е на този етап да се стимулира заетостта в икономиката. България има необичайно ниска заетост и затова смятам, че трябва да има активни усилия да се привлекат хората отново към пазара на труда”, заяви Фликеншийлд.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?