Париж, Берлин и Мадрид създават триумвират в ЕС?

Испания, Франция и Германия планират неформална среща през септември, на която да обсъдят засилване на тристранното сътрудничество. Този ход бележи края на опитите на Париж и Берлин да създадат външнополитически триумвират с участието на Великобритания, и търсенето на нова формула, с Испания, посочва в анализа си базираната в САЩ агенция за анализи и прогнози Stratfor.

В срещата ще участват германският канцлер Грехард Шрьодер, френският президент Жак Ширак и испанският министър - председател Хосе Луис Родригес Сапатеро. Те ще обсъждат сътрудничеството помежду си, финансови въпроси и ратификацията на Европейската конституция.

Франция и Германия се опитваха да намерят трети европейски партньор за създаване на триумвират вътре в Европейския съюз. Испания, със своето ново социалистическо правителство, може да бъде такъв съюзник, се посочва в публикацията.

За да може да се осъществи френско - германската мечта за ЕС като свръхдържава, двете страни трябва да създадат солиден алианс, който да гарантира достатъчно гласове за прокарване на законодателство или поне за налагане на миноритарно вето.

Испания може да е важен играч в подобно партньорство, тъй като нейното участие би усилило властта на Франция и Германия вътре в ЕС. Но Франция и Германия нямат какво много да предложат на Испания по линия на фондовете за развитие или други изкушения. Вместо това, те трябва да убедят Сапатеро, че той ще е важна интегрална част от групата, а не просто ще осигурява испанския подкрепящ вот за френско - германските решения.

След присъединяването през май на 10 нови страни в ЕС, Испания вече не е една от най-бедните държави в Европа, поради което вече не отговаря на условията за получаване на фондове за развитие, каквито отчаяно търси.

Нейният брутен вътрешен продукт е само половината от този на Франция, докато населението ѝ е две трети в сравнение с френското.

Франция и Германия, които не са делили власт с никого, ще трябва значително да променят нагласата си, ако искат да включат държава като Испания във фундаментален процес на вземане на политически решения.

Първоначално Париж и Берлин се опитаха да изработят обща външнополитическа линия с Лондон в Международната агенция за атомна енергия по отношение ядрената програма на Иран. След като постигната от тях резолюция не успя да доведе до промяна в поведението на Техеран, триумвиратът стана неефективен и Великобритания се оттегли.

Stratfor тогава прогнозира, че Франция ще се оттегли от международната сцена, за да преоцени своята позиция и може би да намери нов партньор. Този нов довереник Париж вижда в лицето на Испания.

Преди атентатите от 11 март т.г. Испания беше по-тясно свързана с Великобритания и САЩ, особено по въпроса за войната в Ирак. Терористичните атаки станаха причина социалистите да спечелят властта, което доведе до преориентиране към европейската външна политика и прекратяване на испанския военен ангажимент в Ирак. Сега Мадрид изглежда склонен за по-тясно сътрудничество с федералистки настроените Париж и Берлин.

Ако Испания се съгласи да влезе в този тип коалиция, нейното влияние в Латинска Америка може да помогне на ЕС в изработването на обща външна политика.

Едно успешно партньорство между трите страни би имало за по -дългосрочна цел и привличането на Италия. Позициите на премиера Силвио Берлускони стават по все по - слаби, и ако той бъде отстранен, тристранният алианс ще се опита да привлече и Рим, прогнозира Stratfor.

Франция и Германия биха искали да видят настоящия председател на Европейската комисия и бивш италиански премиер Романо Проди отново на най-високия пост в Рим, след като през ноември изтече мандатът му в Брюксел.

Едно силно френско - германско - испанско партньорство може да изиграе роля за връщането на Проди на премиерския пост, а включването на Италия в коалицията би ѝ гарантирало по-цялостна доминация в ЕС, пише в заключение агенция Stratfor.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?